Има ли риск от рак на гърдата след оперативно махане на матката

PRINT
преглед гинеколог цитонамазка

Има ли по-висок риск за млечните жлези след хистеректомия? Този въпрос си задават много жени, които са претърпели оперативно отстраняване на матката. При запазени яйчници след хистеректомия те работят нормално и не може да се очаква някакво отрицателно влияние върху млечните жлези.

Поведението след такава операция е като при останалите жени. Такива пациентки трябва редовно да наблюдават гърдите си с опипване. Самоизследването се състои в проверка на гърдите за наличието на възможни проблеми или настъпили промени. Бучките в гърдите могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени. Ракът на гърдата може да се появи във всяка възраст, но най-вече е характерен за жените на възраст над 50 години. Преди да предприемете каквито и да било самостоятелни действия, консултирайте се със специалист.

Също така трябва да правите ултразвуков преглед всяка година, а мамография – през две години. По принцип яйчниците „угасват“ по бързо без матка. Причината за това е, че има три вида кръвоснабдяване на тръбите и яйчниците и то може да се наруши предвид променената анатомия и това да доведе до по-ранното спиране функцията на яйчника.

Доц. Николай Доганов, Втора гинекологична клиника, „Майчин дом“

[Общо: 13    Средно: 2.9/5]
Има ли риск от рак на гърдата след оперативно махане на матката беше последно модифицирана от: септември 9th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *