БЦЖ ваксина или имунотерапия при рак на белия дроб?

PRINT
лечението на рака на белия дроб е трудно.

БЦЖ ваксината наистина години наред се препоръчваше при пациенти с рак на белия дроб в напреднал стадий. Какъв е нейният ефект и в кои точно ситуации се препоръчва, коментира д-р Красимир Койнов, началник на Отделение по медицинска онкология в МБАЛ “Сердика”. 

д-р Красимир Койнов

Д-р Красимир Койнов

БЦЖ ваксината е с неспецифично действие, но може да се прилага при пациенти с рак на белите дробове за усилване на клетъчния имунитет. В миналото тази имунизация се прилага масово при пациенти, които са приключили успешно началната химиотерапия и са оставени на наблюдение, както и при пациенти с изчерпани терапевтични възможности. 

Имунотерапия лекува рак на белия дроб дори в напреднал стадий

Към момента в лечението на рака на белите дробове се прилага имунотерапия с друг механизъм на действие, който гарантира много по-добри лечебни резултати. Вследствие на това, приложението на БЦЖ ваксината при пациенти с рак на белите дробове, като лечебно средство вече е изоставено. 

Проф. Галина Куртева, онколог в СБАЛО София, допълва, че имунотерапията при онкологично болните отдавна вече е стандарт у нас. Този вид лечение включва различни PD1 и PDL1 блокери. В началото те се прилагат при малигнен меланом и рак на белия дроб (белодробен карцином). Българските онколози вече отчитат резултати  на базата на няколко години опит. 

Кои са новите медикаменти за лечение на рак?

Сега вече имунотерапията се прилага – в комбинация или самостоятелно, при много от противотуморните лечебни схеми при тумори на глава и шия, уротелен карцином, бъбречно-клетъчен карцином, Меркел Клетъчен и повече от кожните тумори, рутинно при белодробен карцином и много други.

Специалистите от УСБАЛО мониторират и дискутират продължителността на отговора на имунотерапия. Засега заключенията са, че той е много различен от провежданата рутинно комбинирана химиотерапия, като предимството категорично е на страната на имунотерапията.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 5/5]
БЦЖ ваксина или имунотерапия при рак на белия дроб? беше последно модифицирана от: юли 19th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *