Д-р Власиадис: Без слънчеви очила рискувате перде на окото!

PRINT
д-р Димитриос Власиадис

Конюнктивити, алергии и синдромът на сухото око заради жегата и работата на екран са най-честите проблеми, заради които пациентите търсят помощ при офталмолога. Това разказа д-р Димитриос Власиадис, началник на Отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Има и пациенти с травми на очите при градинарство или разходка сред природата.

Сухото око се влошава от жегата

око болка в очите подути клепачиЕдин от 5-има българи се оплаква от дразнене и сухота в очите. Това е провокирано от горещините в съчетание с активното използване на компютри, таблети и смартфони. Проблемът е, че при някои хора образуването на сълзи е по-малко, а топлината навън и взирането в екрана само влошават нещата.

Синдромът на сухото око наподобява симптомите на алергия и засяга почти всеки пети. През летните месеци с покачването на температурите и използването на климатиците оплакванията се засилват. Ускорява се изпаряването и започва дразнене, зачервяване, често мигане, усещане за чуждо тяло, светлобоязън и парене. В тези случаи е подходящо използването на изкуствени сълзи. 

Алергичният конюнктивит се активира през лятото

Друг актуален летен проблем са алергичните конюнктивити или така нареченият вернален конюнктивит. Обикновено се диагностицира с първите силни слънчеви лъчи в началото на пролетта и затихва в края на август. Те се причиняват от различни алергени и симптомите са от лек сърбеж и зачервяване до обилно сълзене, светлобоязън и подуване на клепачите. Най-често се засягат деца от 2 до 6 г. и предимно момчета. В случай на алергии е добре да се избягва запрашена среда. 

Кога не бива да се носят контактни лещи?

UV лъчи могат да увредят ретината

Препоръчително е носенето на слънчеви очила, които осигуряват физична бариера и шапка с козирка. Хората с алергии трябва често да изплакват очите и задължително да влизат  в басейни с плувни очила.

Ултравиолетовите лъчи са опасни както за кожата, така и за очите, а честото и прекомерното излагане на слънце без очила също е вредно за зрението, напомни д-р Власиадис. Ако всеки не се погрижи адекватно да защити очите си в дългосрочен план, това може да доведе до развитие на птеригиум (външно перде), катаракта (вътрешно перде), проблеми с ретината. Установено е, че хора които работят на открито развиват с около 10 години по-рано катаракта в сравнение с хората, които работят на закрито.  

Как да изберем качествени слънчеви очила

Хлорът и бактериите в басейните са опасни

Плувните басейни и морето са идеални места за заразяване с вирусен или бактериален  конюнктивит. Струпването на много хора, водната среда и бактериите в площите около нея са лесна предпоставка за предаване на заразата. Проблем създава и прекомерната употреба на дезинфектанти. Тогава може да се получи токсично засягане на целия преден очен сегмент.

Конюнктивитът протича със зачервяване на очите и секрет. Заболяването може да доведе до намаляването на зрението, когато се засегне и роговицата.

Добрата лична хигиена е основната предпазна мярка срещу  тези инфекции. Конюнктивитът се предава чрез контакт било директен или индиректен, чрез общи предмети или принадлежности.

Внимателно с дървета и храсти – нараняват очите

Ремонти, градинарство и игри на открито може да доведат до травми на очите, предупреждава д-р Димитриос Власиадис, началник на Отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Битовите злополуки стават докато хората берат плодове. Тогава по невнимание може да се стигне до одраскване на роговицата на окото от листата и от клоните на дърветата. Друга опасност за очите е използването на различни химически агресивни вещества в домакинството, защото топлите месеци са предпочитани за голямото чистене. В такива случаи се препоръчва носенето на подходящи предпазни очила, когато това е възможно.

Статистиката показва, че травматизмът  се увеличава с идването на лятото, а нараняванията на очите са честа причина пациентите да търсят консултация със специалист, посочва д-р Власиадис. Те са много и разнообразни, а в доста случаи и с лоша прогноза по отношение на зрението. Характерно е засягането на множество очни структури, при което точната диагноза, адекватната първа помощ и добрата обработка на нараняването са от решаващо значение за крайния изход.

По текста работи Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Д-р Власиадис: Без слънчеви очила рискувате перде на окото! беше последно модифицирана от: юли 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *