сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеФрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

Плътност и здравина на костта са две различни неща. Остеопорозата е състояние на намалена костна плътност и повишена склонност към счупване, казва доц. Пламен Кинов от клиниката по ортопедия в ИСУЛ. Костта може да има добра маса и много калций, но да не е здрава, допълва той. Калцията може да е натрупан аморфно, без да е структуриран в костта. Ако не е вграден в нея, той е инертен.

Понякога изследването с остеометър не дава обезпокоителни стойности. Все пак пациентът трябва да се лекува за костна слабост, ако е претърпял фрактура, съветва доц. Кинов. Пречка пред терапията у нас е фактът, че тя не се покрива напълно от здравната каса. Медикаментите за остеопороза се реимбурсират само на 25%, но само когато става дума за постменопаузална остеопороза. Стигне ли се до операция след фрактура, пациентите трябва да се бръкнат и за остеосинтезните импланти, които се използват при ортопедичното лечение на остеопоротичните фрактури.

Пациентите с фрактури от остеопороза трябва да се лекуват комплексно. Намалената костна плътност е проява на дегенеративните промени, които настъпват с напредването на възрастта в целия организъм. Болните често имат и по-тежки съпътстващи заболявания като сърдечносъдови, на централната нервна система или диабет. Важен въпрос е какво е било лечението им до момента, тъй като някои не могат да си позволят медикаментите. Виждал съм хора с назначени по 6-7, че дори и по 20 медикамента, пояснява доц. Кинов. Ако такива пациенти претърпят счупване, се обострят и другите заболявания. „Тогава се налага се да стабилизираме пациента, тъй като операцията не е лека с оглед на общото му състояние. Залежаването води до риск от инфекция на пикочно-половата или дихателната система, кожни рани – декубитуси. Кръвното при тези болни започва да „играе“, допълва картината ортопедът.

Проблемът е тежък. 10-20% от пациентите с остеопоротични фрактури загиват в първата година след травмата, а други 25% се нуждаят от непрекъснати грижи, тъй като не могат да водят самостоятелен живот. В ИСУЛ използват съвременни методи за лечение на фрактури от остеопороза. Често установяваме, че костта е раздробена. Счупването е предизвикало голям дефект и костта е отслабена, затова не може да се фиксира добре без помощни средства. Използват се костни присадъци или алографти.

„Прилагаме специални импланти с повишени издръжливост – наричат се ъгловостабилни. Целта е пациентът да бъде изправен на крака възможно най-бързо, за да се избегне залежаването. В идеалния случай операцията е до 24 часа, а още на следващия ден го изправяме и раздвижваме. Малкият престой в болницата допринася за бързото връщане към нормалния ритъм на живот“, обяснява специалистът.

Кои фактори влияят за развитието на остеопорозата?

Основно значение има костната маса. Тя се изгражда до 25-годишна възраст, когато достига максимума си, след което започва бавно намаляване на плътността. Всяка година се губи костна плътност с 0,2-0,5%. Този процес е по-изразен при жените. Ако хората са физически активни, това намалява загубата. Добрата двигателна активност също така води до добър тонус на организма, подобрява баланса, координацията и намалява риска от падане. Възможно е въпреки това костта да остане достатъчно здрава и да не се стигне до остеопороза.

По-застрашени са слабите и грацилни жени със светла кожа, нераждали или с едно дете. Има ли в рода хора с остеопороза, рискът от счупване нараства. Ако човек се храни с меню, бедно на млечни продукти и риба, пуши и пие алкохол, също попада в рискова група. Не бива да се допуска липса на витамин D, който се съдържа в рибата, яйцата и черния дроб. България е слънчева, но и у нас много хора страдат от липса на витамин D. Виновен е начинът на живот – прекарваме прекалено много време в закрити помещения, казва ортопедът.

Редовното приемане на калциеви таблетки не се препоръчва, казва доц. Кинов. Проблемът с костите не е просто поради липсата на този минерал. Дневно са необходими 1-1,5 г, които лесно се осигуряват с храната. Излишният калций не се усвоява. За ефективно усвояване на калция от храната са необходими нормални нива на витамин D в организма. Ако се приема добавка с него, то дневната доза не бива да е повече от 800-1000 единици дневно. При надвишаване има риск от поява на камъни в бъбреците.

Някои медикаменти – при химиотерапия или антипсихотични, също отключват остеопорозата. Лекарствата за лечение на стомашни заболявания могат да нарушат усвояването на калция от храната. Съветваме зрението да се коригира добре, а вкъщи да няма излишни препятствия – килимчета, табуретки, прагове, които крият риск от подхлъзване, казва още доц. Кинов.

При остеопороза на гръбнака не е нужно човек дори да падне, за да се счупи прешлен. Понякога е достатъчно вдигането на нещо по-тежко. С времето се натрупват минимални фрактури, които видимо намаляват височината на тялото, появява се типичната кифоза – гръбица. „При счупвания в такива случаи използваме нова техника – кифопластика. С миниинвазивна техника през малък отвор се вкарва костен цимент, който замества счупената кост и възстановява височината на прешлена. Гърбицата се коригира, а болките на пациента изчезват. Може да се направи на няколко места. В по-тежки случаи счупените прешлени може да се фиксират със специални импланти“, пояснява ортопедът.

В момента касата поема само частично цената на протезата на тазобедрената става, но не и на другите импланти. Без тях лечение е възможно само в някои случаи – например при фрактура на китката. При счупен прешлен може да се сложи корсет, който обездвижва мястото за 2-3 месеца. Нелекувана оперативно, има риск фрактурата да зарасне неправилно. Освен това често пъти се налага продължително залежаване, което при възрастните е силно нежелано, защото води до проява и влошаване на придружаващите заболявания. Връщането към нормалния живот е много трудно, а често и невъзможно.

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -