четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеТромбозата може да причини язви по краката

Тромбозата може да причини язви по краката

По какво се познава тромбозата на крака. Внезапна болка, оток може да са сигнал за образуването на тромб във вената. Засегнатата вена не се намира директно под кожата, а по-дълбоко. Пациенти описват болката като дърпаща и подобна на крампи. Тя може да нарасне с времето, казва д-р Альоша Грайнер, общопрактикуващ лекар и съдов специалист, цитиран от немското сп. Apotheken Umschau.

Често болката се появява внезапно, в повечето случаи в подбедрицата, но понякога и в бедрото. По-често се усещат сутрин, но може и вечер. Ако вдигнете краката нависоко, обикновено се усеща облекчение. За съжаление понякога симптомите не са типични и изобщо липсват в началото на тромбозата.

Какви са причините?

Обездвижването е една от причините за тромбозата. Седенето в продължение на часове във влака или самолета, гипсирането на крайника увеличават риска от тромб. Затрудни ли се работата на вените в краката, кръвта не може да се оттича бързо към сърцето. Тя застоява, кръвни телца започват да се слепват. Резултатът е тромб, който стеснява или запушва вената. Опасността от тромбоза нараства, ако пиете много малко течности, страдате от смущение на кръвосъсирването или приемате хормонални препарати като противозачатъчни. Същото важи и ако имате нелекувани разширени вени.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Какво означава постоянната болка в прасеца?
Три пъти по-голям риск за тромби, ако имаш артрит
Какъв е рискът за сърцето при тромбофлебит?
Броколи, спанак и джогинг пазят от тромби

Доколко опасна е тромбозата?

Ако са засегнати дълбоко разположени вени, съществува опасност от белодробна емболия. Откъсне ли се тромб от засегнатите вени, той може да попадне с кръвта в белия дроб и да запуши там важен съд. Възпалението на повърхностните вени се нарича тромбофлебит. Той е по-малко рисков, защото тези съдове са по-малки са по-отдалечени от големите вени. Ако от повърхностните вени се откъсне съсирек, той първо отива в дълбоките вени. Това е възможно, особено ако се касае за голям повърхностен съд. Тромбът може и да нараства, след като веднъж се е образувал.

След появата на съсирек в крака може да се стигне до т.нар. посттромботичен синдром. Той се проявява чрез подути крака, разширени вени и промени в кожния слой. Около кокалчетата кожата се възпалява и се оцветява кафеникаво. Тези промени могат да прераснат в язвички по повърхността на крака (Ulcus cruris).

Какво да правим, ако се появят признаци на тромбоза?

Няма място за паника. Не е като при инфаркта, където всяка минута е ценна. Въпреки това вземайте симптомите на сериозно. Движете крака колкото може повече! Вдигайте го нависоко в покой. Не се напрягайте прекомерно, запазете спокойствие. Ако оплакванията не намалеят, потърсете спешна помощ в някоя болница или се свържете с личния си лекар. Изследвания ще установят дали наистина става дума за тромбоза. Ако е така, ще получите лекарства за разреждане на кръвта.

Профилактиката се състои главно в движение

Ако се налага дълго да седите, стоите прави или да лежите, носете компресиращи чорапи от аптеката. Страдате ли от разширени вени, непременно се лекувайте. Винаги, когато краката са отекли, особено около кокалчетата, търсете лекар. Повишено внимание се налага и ако имате роднина, който страда от тромбоза. В някои случаи трябва да се изследват факторите на съсирване на кръвта, обобщава д-р Грайнер.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -