петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаПотенето е климатикът на тялото, можем да го регулираме

Потенето е климатикът на тялото, можем да го регулираме

Потенето е жизненоважно за човешкия организъм, има функцията на климатик за тялото. Изпаренията на фините капчици от кожата я охлажда, обяснява Кристиан Раулин от Професионалното сдружение на немските дерматолози. Тази „охлаждаща система“ се включва, когато температурата на тялото се повиши над 37 градуса.

По кожата има два вида потни жлези. По цялата й повърхност са разпределени 2-3 милиона т.нар. екринни потни жлези. Те са с по-голяма плътност по ръцете, стъпалата и мишниците, казва Раулин. Пак под мишниците, но и в областта на гениталиите и ануса са апокринните потни жлези. Техният секрет е с по-богат състав. Тези жлези се активират през пуберитета и не участват в температурната регулация. Задачата им е да отдават ароматни съединения.

Неприятната миризма е заради бактерии

И двата вида секрети са с неутрална миризма в началото. Това обаче се променя, ако се потим усилено. Навсякъде, където потта не може да се оттича и да изсъхне (мишници, гениталии), възниква влажна и топла среда. Тя е идеална за размножаването на бактериите. Когато те се включат в разграждането на секрета, се появява и лошата миризма.

Всеки човек се поти различно. Мъжете имат повече мускулна маса, произвеждат повече топлина и се потят повече. Според експертите потните жлези се активират по различен начин при различните хора. Значение има генетичната особеност, хормоните и други заболявания. Специфичният мирис пък зависи от състава на бактериалната флора по кожата. Казано простичко: не можем да направим кой знае колко много, за да ограничим потенето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Избираме подсъзнателно партньор по… миризмата на мишниците
Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето
Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето
Микровълни спират прекомерното потене

Избягвайте краткосрочно загряване

Ето един съвет: избягвайте загряване в кратки срокове. Дори когато тялото е загрявано само за къс период, на мозъка му е необходимо време, за да спре потенето. Така че по-добре е да вървим с бърза крачка, вместо да спринтираме последната отсечка, когато бързаме. Или пък да сваляме връхната дреха, когато отиваме на по-топло.

Второто важно нещо е храненето. Топлината на тялото се повишава от пикантно подправени ястия, обилни порции, кафе и алкохол. Стресът също провокира интензивно потене. Запазване на спокойствие е важна предпоставка, за да не отделяме толкова влага по кожата. Трябва да подбираме и облеклото си. В свободни дрехи се потим също толкова, но изпаряването от кожата е по-лесно. По отношение на материите няма еднозначни препоръки. Спортните облекла често са от тънки и леки изкуствени материи. Не всеки обаче ги понася върху загрятата кожа.

При къпане е важно да трием добре кожата

Бактериите по кожата са в пряка връзка с личната хигиена. При къпане по-важно е добре да се изтъркаме, отколкото да размажем по кожата големи количества сапун. Обезкосмяването на мишниците определено намалява условията за размножаване на бактериите. Обикновените дезодоранти или антиперспиранти потискат образуването на неприятни миризми, съдържат също и приятни аромати.

Антиперспирантите съдържат алуминиев хлорид. Тази сол има способността да повлиява отворите на потните жлези в средните и долните кожни слоеве, обяснява Раулин. Предполага се, че тя уплътнява отворите им и така те отделят по-малко пот.

Антиперспирантите имат и противници – те смятат, че солта може да се отлага в организма и да причинява там някакви щети с времето. От германската фондация „Тестване на стоки“ (Warentest) обаче успокояват, че ако те се използват само веднъж дневно, няма опасност. Все пак не се препоръчва директната им употреба след бръснене или пък върху наранена кожа.

Източник: Die Welt

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -