сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакво означава сърдечна невроза?

Какво означава сърдечна невроза?

Сърцебиене, задух, гръдна болка и умора, появяващи се преди всичко по време на физическо усилие или в някои случаи при промяна на положението – това са типични симптоми на сърдечна невроза. Пациентите често имат усещането, че не могат да си поемат дълбоко въздух.

Най-често гръдната болка е тъпа или се усеща като повишена чувствителност в лявата част на гърдите. Понякога може да са налице кратки, остри, пронизващи болки в тази област, които имитират стенокардна болка. Друг път болката може да бъде като спазми на мускулите в лявата или в дясната част на гърдите, породена от мускулно пренапрежение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Липсата на серотонин води до паническо разстройство
Невротиците са най-здравите хора на света
Как ни разболява стресът
Натрапливата невроза често е комбинирана с други психични разстройства

Сърдечната невроза се предизвиква от физически и емоционален стрес, без да се открива органично заболяване на сърцето. Смята се, че състоянието може да е генетично предразположено и да се среща по-често сред членовете на една фамилия. Според някои изследователи, сърдечна невроза развиват по-често хора, прекарали повече инфекциозни заболявания и оперативни интервенции в детска възраст. Риск има и за хора със слаба фигура и заседнал начин на живот. По-често заболяването се среща при жени и може да се отключи в периода около бременност. Появата на симптомите е постепенна и затова е трудно за пациента да я свърже с някаква конкретна причина или състояние.

За разлика от нормалното чувство на умора, умората при сърдечна невроза не се повлиява от почивка. Тя се свързва с абнормално събиране на кръв във венозната система на корема и периферните вени. Това намалява кръвотока към мозъка и сърцето, особено по време на физически усилия. При сърдечна неврозаобяснява се срещат по-често прималяване и замайване, както и намален капацитет на физически усилия. Състоянието трябва да се разграничи от стенокардия и е нужно внимателна оценка на оплакванията на пациента, преди да се приеме, че се касае за сърдечна невроза.

При наличие на болка в областта на сърцето се прави електрокардиограма за изключване на исхемична болест на сърцето. Може електрокардиограмата да не е достатъчна и се назначават лабораторни изследвания на сърдечните ензими – СК, СК – MB, тропонин, ЛДХ. При поява на оплакванията предимно при физически усилия може да се наложи извършване на стрес-тест с велоергометър или бягаща пътека. Често се налага и извършване на ехокардиография за изследване на състоянието на клапната система на сърцето. Проверяват се фракциите на изтласкване и други важни за функцията на сърцето параметри.

д-р Борислав АцевД-р Борислав Ацев, кардиолог в болница „Света Екатерина“

СНИМКА: ДАК, АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -