Ултразвук улавя атеросклероза преди симптомите

PRINT

С ултразвук могат да бъдат диагностицирани всички патологични съдови процеси – от ранни промени в съдовата стена до изразени атеросклеротични плаки, заяви проф. Екатерина Титянова от ВМА. Разработен е специален софтуер за откриването на микроемболи – движещи се частици в кръвта, предизвикващи запушвания на артериите, сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт.

„Често се случва пациентът да има проблем, но без изявени симптоми. В такива случаи за съдовите промени се разбира само след ултразвуково изследване или прекаран съдов инцидент“, обяснява специалистът. Важно е да се знае обаче, че направен с апаратура от нисък клас или от неопитен специалист, тестът крие риск от сериозни грешки. Клиниката по функционална диагностика на нервната система във ВМА разполага с високотехнологична ултразвукова апаратура, която е над стандартното 3-то ниво на компетентност. Там се прилагат уникални за страната изследвания – ултразвукова ангиография (B-flow) и 4-измерно изобразяване на различни съдови и несъдови структури на тялото. Работим в тесен контакт с ангиолози, съдови хирурзи и ендоваскуларни специалисти от цялата страна и допринасяме за прецизна съдова диагноза без да е необходимо да прилагаме ангиография (т. нар. златен стандарт), при която може да има усложнения“, уточнява проф. Титянова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Световъртежът обикновено се появява на средна възраст, има много причини
Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи
Калцият може да бъде и опасен – провокира диабет и тумори
Болест на белия дроб води до инсулт или инфаркт

Специалистът обаче не крие, че хората масово търсят медицинска помощ и се изследват едва когато се разболеят. Затова проф. Титянова съветва след 40-50 г. да си правят ежегодни профилактични прегледи, включително ултразвуково изследване на шийните и мозъчните артерии, тъй като тогава започват първите клинични прояви на атеросклерозата. „Така могат да се открият скрити заболявания, за които пациентът не подозира, и да се вземат мерки за своевременно лечение и профилактика на евентуални усложнения“, допълва тя. Какво се случва обаче, ако след изследването с ултразвук са открити плаки по кръвоносните съдове? Това е доказателство, че пациентът вече страда от атеросклероза. „В тези случаи личният лекар трябва срочно да назначи изследвания за да идентифицира броя и вида на изменяемите съдови рискови фактори – артериална хипертония, хиперхолесторолемия, захарен диабет, затлъстяване, тютюнопушене сърдечни заболявания, обездвижване, отрицателния стрес и т.н.“, подчертава проф. Титянова.

Повечето съдови промени могат да се контролират чрез подходящи медикаменти, лечение на рисковите заболявания, промяна в стила на живот и многократни лечебни ултразвукови сесии за стабилизиране на плаките. И уточнява, че сравнително малка част от мозъчната атеросклероза се лекува оперативно. „При остър исхемичен инсулт – като резултат от запушване на мозъчни артерии, се прилага венозна тромболиза (отпушването на артерията посредством разграждаща субстанция), но у нас лечението е крайно ограничено, поради късно транспортиране на пациента до болничното заведение – след 3-тия час от началото на инцидента“, не крие проф. Титянова.

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]
Ултразвук улавя атеросклероза преди симптомите беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...