Трима починали от заразена с хепатит кръв

PRINT

Човек може да се зарази с хепатит В и С, които са най-разпространените в света, и при лечение в болница, каза проф. Константин Чернев от Александровска болница. Инфекцията завършила фатално при трима оперирани пациенти, заразени с хепатит С при кръвопреливане. Те развиха остра форма и починаха в Инфекциозна болница, допълни проф. Константин Чернев от Александровска болница.

Има известен риск, защото кръвта се проверявала само с бърз тест, а този, който давал 100% сигурност, струвал 200 лв. Кръв обаче се прелива само като животоспасяваща мярка, така че рискът е оправдан, смята проф. Чернев. За кръводарителите нямало никаква опасност, тъй като материалите са еднократни, подчерта Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

В България честотата на хепатит В е 4%, а на хепатит С – 1,5%. Тревожно е, че най-засегнати са младите хора между 20 и 35 г., затова било важно хората да се лекуват навреме, подчерта проф. Чернев. От 10 г. в България съществува модерна терапия с пегилирани интерферони, която постига по-кратък период на лечение с приложение на лекарствата само веднъж седмично. „Прогнозата за следващите 10-20 г. е, че смъртността от нелекувани случаи на хроничен хепатит ще се увеличи 2-3 пъти, което е тревожна тенденция, съпоставена с новите възможности за лечение. Затова е важно хората да бъдат информирани, както за рисковете, така и за ефективните начини на лечението на видовете хепатит“, каза за финал на презентацията си доц. Кацаров.

60% от носителите на хепатит В пипват вируса по полов път, каза проф. Чернев. Вътреболнични инфекции или предаване в семейството са другите пътища на заразяване. Вирусът В се размножава в черния дроб, но циркулира в кръвта. МОже да оцелее на открито часове наред.

60-65% от носителите на хепатит С пък са наркомани. Основното предаване е по кръвен път, по-рядко чрез вътреболнични инфекции. С вируса от тип С обаче човек може да се зарази при козметичката, зъболекаря или дори в студио за пиърсинг и татуировки. 95% от инфектираните с хепатит В оздравяват спонтанно, а при 5% той става хроничен. При С е обратно – до 70% остават хронично болни и само 30% оздравяват. Средно и от двата типа около 20% от заразените попадат в Инфекциозна болница за лечение.

„Преди 10 г. бе отбелязана голяма стъпка в лечението на хепатит В и С. Благодарение на тогава въведените в клиничната практика методи, се подобри значително ефективността и удобството на лечението. Диагнозата хепатит В или С вече не означава „цироза или рак на черния дроб“, а болест, която ако се третира правилно, е напълно лечима“, допълни д-р Методия Чадиковски, управител на „Рош България“.

Безплатен и анонимен преглед за хепатит В и С може да се направи до края на годината в София (Поликлиника ВМА, ул. „Георги Софийски“ 3, ет. 2, каб. 201).

НА СНИМКАТА ОТЛЯВО НАДЯСНО: Д-Р СТАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ, ПРОФ. ЛЮДМИЛА МАТЕВА И ПРОФ. КОНСТАНТИН ЧЕРНЕВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Трима починали от заразена с хепатит кръв беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *