Супертомограф сканира тялото за 3 сек

PRINT
лъчелечение радиация облъчване

Бързата и прецизна диагностика е от изключително значение за точната диагноза, а оттам и за правилно назначена терапия. Ако лекарят се нуждае от информация за състоянието на даден орган или кръвоносен съд, пациентът отива на преглед с томограф.

Съвременните апарати сканират цялото тяло средно за около 25-30 сек. През това време човек трябва да сдържа дишането си, за да се получи качествено изображение. Ако пациентът е малко дете, налага се да бъде упоен, обяснява д-р Томас Харткенс от „Сименс здравеопазване“ в Ерланген, Германия. Най-новите модели томографи обаче позволяват да се получи изображение от цялото тяло само за 3 сек. Такъв е моделът „Соматом флаш“.

Бързината е особено важна при невръстни пациенти. Веднъж 2-годишно момче не просто мърдало по време на снимката, а станало и скочило от апарата, докато той работел, разказа д-р Харткенс. Въпреки това лекарите получили изображение с добро качество, което било достатъчно за диагностика. Преходът от старите рентгенови апарати към томографите носи и друга голяма полза за пациентите – облъчването е ниско. Най-бързият сканира сърцето за 0,23 сек, а поетата доза радиация е 0,7 милисиверта. За сравнение – 1,5-1,6 милисиверта е средно естественият радиационен фон. Има места по света, където той е дори до 2,5 милисиверта. Торакс се сканира за 0,6 сек, а облъчването е 2,3 милисиверта. При старите системи облъчването било между 8 и 40 милисиверта.

Модерните уреди дават възможност да се избегнат традиционните инвазивни процедури за коронарография например. Вместо да се инжектира голямо количество контрастно вещество в основна артерия, която води към сърцето, може да се подаде по-малко количество във вените. При подходящата настройка на томографа той дава също добро изображение като при коронарографията. Може да се види и аневризма, заплашена от спукване.

Ако пациентът е в безсъзнание, а се предполага, че има тежки травми – например след катастрофа, прегледът дава информация къде кръвообращението е спряло. Така лекарите бързо могат да определят кое е най-животозастрашаващото увреждане.

При новите томографи лъчите излизат от два източника, които се въртят с голяма скорост около тялото и дават на всеки оборот по едно изображение – напречен разрез на тялото. Те се наслагват един след друг, за да дадат обемна картина. Бързината е важна, защото контрастното вещество се движи по кръвоносната система и при по-бавни уреди има риск изображението да се получи непълно.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Супертомограф сканира тялото за 3 сек беше последно модифицирана от: януари 15th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *