Скоро тръгва скринингова програма на рака на маточната шийка

PRINT

Смъртността от рак на шийката на матката в България е много висока, това заяви проф. Албърт Сингър от Великобритания, почетен професор по гинекологични изследвания в Лондонския университет и ръководител на отделения в Whittington Hospital NHS Trust. За да се постигнат някакви успехи в битката с болестта, трябва час по-скоро да започне скрининг с възможност за ДНК-изследвания на HPV и колпоскопия (оглеждане на маточната шийка).

Проф. Албърт Сингър от Лондонския университет пристигна в София, за да проведе за първи път в България курс по колпоскопия за гинеколози. Това стана в рамките на програма за профилактика на сексуално-предавани инфекции и превенция на рак на шийката на матката, инициирана от АПОЗ и приятели. На курса присъстваха  75 български гинеколози.

Ракът на шийката на матката е единственият, който може да се предотврати, защото предраковото състояние се открива лесно. Така този сериозен проблем за младите жени и техните семейства, може да бъде отстранен. България, заедно с Полша и Румъния регистрира най-висока смъртност от рак на шийката на матката в ЕС, а в страните, където заболяването се скринира и лекува, смъртността спада драстично през последните 10 години. В другите две страни с много усилия е бил постигнат скринингов обхват от 30%. Това е недостатъчно, за да има осезаем ефект. Той ще настъпи при 80% обхват.

„Причинителят на рака на шийката на матката е известен и медицината има проверени методи за идентифициране и лечение на предраковото състояние. За ден и половина по време на курса видях много ентусиазъм и потенциал у колегите тук, и вярвам, че ще предприемат сериозни стъпки в овладяването на болестта. Успешна скринингова програма е невъзможна без наличието на качествени колпоскопски изследвания, които да се правят в няколко специализирани центъра. Това е модерен и категорично ефективен подход, и се надявам, че в България ще се сформира Дружество по колпоскопия, което да стане част от европейската мрежа на специалисти.“, коментира проф. Албърт Сингър

„За нас времето на празните приказки за профилактика и скрининг отдавна е изчерпано, и не се отказваме да работим в тази посока. Има достатъчно вдъхновяващи примери и доказани модели в медицината и се радвам и гордея, че можем да участваме в първите стъпки заедно със специалистите, на които вярваме. Подкрепата на проф. Сингър ни дава сила и конкретна надежда за промяна.“, коментира Евгения Адърска, председател на АПОЗ и приятели.

От Министерството на здравеопазването увериха, че в близко време ще стартира организирана профилактична програма за скрининг на 3 онкологични локализации, включително и рак на шийката на матката.

Още факти за рака на шийката на матката:

80% от сексуално-активните жени се срещат с вируса през живота си, като повече от 95% от тях се справят с него за 12 до 24 месеца.

60% от туморите във врата и главата са предизвикани от HPV инфекцията.

СНИМКА: АПОЗ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Скоро тръгва скринингова програма на рака на маточната шийка беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *