Създадоха изкуствен бъбрек, спасява от диализа

PRINT

В САЩ започват клинични изпитания на изкуствен бъбрек, съобщава сайтът на университета във Вашингтон. Устройството е разработено от учени в Университета на Калифорния. То представлява компактна машина за диализа, свързана към специален колан.

Тя работи с батерия, което спестява неудобството да се стои непременно близо до контакт за електрически ток. Теглото на изкуствения бъбрек в момента е около 4,5 килограма. Възможно е в бъдеще размерът и теглото му да се намалят още повече. Учените продължават да работят върху него и да го усъвършенстват.

По време на първия етап на клинични изпитания ще бъде тествана производителността и сигурността на системата. Вече са ангажирани 16 човека доброволци. Наблюдението им ще продължи най-малко 28 дни. Учените са работили върху устройството повече от 10 години. Доколко то работи сполучливо в практиката, ще стане ясно в близките месеци. Ако клиничните изпитания минат добре, устройството ще осигури на хората с бъбречна недостатъчност шанс значително да подобрят живота си, като бъдат все по-активни и независими.

Повече информация на английски език за изкуствения бъбрек можете да намерите тук.

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Създадоха изкуствен бъбрек, спасява от диализа беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *