Прогестерон – хормон, който регулира цикъла и бременността

PRINT
бременност

Прогестерон – хормон на жълтото тяло, регулира менструалния цикъл и има активна роля по време на бременността. Хормонът подготвя матката за бременността и помага за износването на бебето.

Какво е прогестерон

Прогестерон се образува в яйчниците. Синтезирането му се стимулира от лутеинизиращия хормон (LH), който се образува в предния дял на хипофизата.

След съзряването на яйцеклетката останалата обвивка на фоликула, т.нар. жълто тяло, започва да отделя повече прогестерон. Това помага на лигавицата на матката да се разгъне и да се кръвоснабдява по-добре. Така тя се подготвя по-добре за загнездването на оплодената яйцекетка. В дните, когато това се случва, телесната температура се повишава. Според проучванията прогестеронът стимулира подвижността на сперматозоидите и тяхната способност да проникват в яйцеклетката.

Когато жената забременее, жълтото тяло продължава да отделя прогестерон в първите седмици. След една преходна фаза тази задача се поема от плацентата. Това се случва към 12-ата седмица на бременността.

Ако не се получи бременност, жълтото тяло се свива, така че се отделя все по-малко прогестерон. В даден момент се стига до менструация.

Прогестерон се образува в малки количества и в кората на надбъбреците.

Кои са нормалните стойности

В първата фаза на цикъла концентрацията на прогестерон в кръвния срум е до 1,4 µg/l. След отделянето на яйцеклетката концентрацията стига от 3,34 до 25,6 µg/l. След менопаузата нормално пада до 1,00 µg/l.

По време на бременност са нормални следните стойности:

Първи триместър: 11,2 до 90,0 µg/l
Втори триместър: 25,6 до 89,4 µg/l
Трети триместър: 48,4 до 422,5 µg/l.

Кога стойностите се покачват?

Стойностите на хормона са по-високи след отделянето на яйцеклетката и по време на бременност.

Кога стойностите са по-ниски?

При т. нар. дефект на лутеалната фаза жълтото тяло отделя по-малко прогестерон. Възможни последици са нередовен месечен цикъл, по-малко дни между отделните менструации. Може да има затруднения в забременяването.

За това възможните причини са различни. Понякога те са свързани със самото жълто тяло или пък с това, че предният дял на хипофизата образува прекалено малко лутеинизиращ хормон.

Слабост на жълтото тяло може да се установи с кръвни изследвания с две до три кръвни проби, взети в разстояние на 3 до 4 дни всяка.

Консултант: Проф. Петер Лупа, Институт по Клинична химия и патобиохимия, Технически университет Мюнхен

[Общо: 7    Средно: 3.1/5]
Прогестерон – хормон, който регулира цикъла и бременността беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *