Почти всеки има метал в тялото, пречи при изследване с магнитен резонанс

PRINT

Понякога не си даваме сметка колко често в човешкото тяло има метал. Това са различни щифтове, импланти, обеци, електроди на медицински стимулатори и дори частици, използвани за перманентен грим. За това обаче трябва да помислим, ако ни предстои изследване с магнитен резонанс (ЯМР). Този апарат използва магнити, за да получи подробни изображения на меките тъкани, органите и ставите. Металът може да попречи на изследването, съобщава Leader Post.

Опасно е дори наличието на метални предмети в помещението, където е ЯМР. Магнитните вълни ще ги залепят по пациента. Известен е случай, когато човек ослепял, защото в очите му имало метални частици. По верме на изследването те се преместили и повредили зрителния нерв.

Колкото по-силен е магнитът, толкова по-опасно е наличието на метални частици в организма. Когато скенерът бил изобретен през 1970 г., най-голямата опасност били куршумите. За разлика от старите оловни куршуми, които са токсични, но не се намагнетизират, новите куршуми, изработени от стомана, се отличават с висок магнетизъм.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Проучване разкри: Вредата от джиесеми и антени е самовнушение

С годините обаче все повече метал се използва в хирургията. Това са пейсмейкъри, имплантирани дефибрилатори, невротрансмитери с електроди, слухови импланти в ушите, протези на половите органи, изкуствени стави, изкуствени очи, имплантирани контрацептиви (спирали), хирургически скоби и болтове, зъбни протези, инсулинови помпи – всички те заплашват да създадат проблеми по време на изследване с магнитен резонанс.

Дори никотиновите лепенки и пластирите, които доставят лекарства през кожата, понякога съдържат метално фолио. Освен това декоративната козметика и спрейовете за коса могат да съдържат метални частици. Дори металните частици да не навредят на човека, те могат да попречат да се получи ясна картина.

Източник: Leader Post

[Общо: 6    Средно: 3.8/5]
Почти всеки има метал в тялото, пречи при изследване с магнитен резонанс беше последно модифицирана от: март 29th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *