Откриха нов фактор, който вдига риска от инфаркт и инсулт

PRINT
липопротеин лош холестерол

Учени от Медицинския университет в Инсбрук идентифицираха нов фактор, който повишава риска от инфаркти и удари. В едно от изследванията си те успели да докажат, че сърдечно-съдовият риск се увеличава линейно с нивото на липопротеин (a). Това може да се окаже важна насока за разработването на нови лекарства.

Стандартната терапия започва със статини

Инфаркти и инсулти са сред водещите причини за смърт в западния свят. При пациенти с висок риск от сърдечно-съдово заболяване обикновено стандартната терапия за намаляването на LDL-холестерола е със статини. Оказва се обаче, че само тя не е достатъчна. „Много от тези пациенти остават с висок риск, въпреки приложената статинова терапия и поради това се налагат допълнителни възможности за лечение“, заяви проф. Петър Вилайт от Медицинския университет в Инсбрук (на снимката вляво).

Заедно с екипа си той посочва нов лабораторен маркер, по който може да се правят изводи за степента на риска от инсулт или инфаркт – липопротеин (а).

Какво е липопротеин (а)?

тромб тромбоза съсирване на кръвтаЛипопротеинът (a) е един от многото протеини, които позволяват транспортирането на мазнините през кръвта. Става дума главно за мазнините, които приемаме чрез храната. Той принадлежи към групата на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни още като “лоши холестерол”. Специалната му структура се получава чрез аполипопротеин А верига. Високите нива на липопротеините (a), комбинирани с повишени нива на LDL, могат да увеличат риска от съдови заболявания в сърцето и мозъка.

Учените от Австрия работили заедно с колеги от Университета на Калифорния в Сан Диего по този проблем. Те анализирали данните на 29000 пациенти и сравнили честотата на сърдечно-съдовите инциденти (инсулт, инфаркт) с нивата на Lp (а).

„В началото на лечението със статини нивото на “лошия” LDL-холестерол намалява, както се очаква, но това не се отразява върху концентрацията на липопротеин (а). Тъй като сърдечносъдовият риск нараства паралелно с нивото на Lp (а) почти линейно, пациентите, при които той е над 50 mg / dl, има най-висок риск от заболяване”, пояснява проф. Вилайт.

Кардиолозите вече могат да предвидят инфаркта и да го спрат

Колкото по-висок е липопротеинът, толкова по-голям риск има за сърцето

Тази връзка е още по-видима при лечението със статини. След като LDL холестеролът бъде понижен, нивата на Lp (a) стават още по-важни за прогнозиране на остатъчния сърдечносъдов риск, допълва проф. Вилайт. При около 20% от населението може да бъде открита повишена концентрация на Lp (a), което от своя страна покачва сърдечно-съдовия риск. Значението на Lp (а) като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания е било загатнато и в предишни проучвания. Новата научна работа обаче изяснява, че неговото значение за предсказване на риска от инсулт или инфаркт е значително по-голямо.

Вече се работи по лекарства, които избирателно трябва да понижат липопротеин (a). Те вече са тествани и скоро ще проверката им ще премине във фаза II и III, когато ефективността на препаратите се проверява при доброволци. Целта е да се стигне до пускането на нови ефективни лекарства, които работят за профилактиката на инфаркт и инсулт по тази линия – понижаване на липопротеин (а), отбеляза проф. Вилайт.

Хомоцистеин – аминокиселина, която качва риска за инсулт и инфаркт

Източник: МУ Инсбрук

[Общо: 5    Средно: 4.2/5]
Откриха нов фактор, който вдига риска от инфаркт и инсулт беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *