Откриха нов фактор, който вдига риска от инфаркт и инсулт

PRINT
липопротеин лош холестерол

Учени от Медицинския университет в Инсбрук идентифицираха нов фактор, който повишава риска от инфаркти и удари. В едно от изследванията си те успели да докажат, че сърдечно-съдовият риск се увеличава линейно с нивото на липопротеин (a). Това може да се окаже важна насока за разработването на нови лекарства.

Стандартната терапия започва със статини

Инфаркти и инсулти са сред водещите причини за смърт в западния свят. При пациенти с висок риск от сърдечно-съдово заболяване обикновено стандартната терапия за намаляването на LDL-холестерола е със статини. Оказва се обаче, че само тя не е достатъчна. „Много от тези пациенти остават с висок риск, въпреки приложената статинова терапия и поради това се налагат допълнителни възможности за лечение“, заяви проф. Петър Вилайт от Медицинския университет в Инсбрук (на снимката вляво).

Заедно с екипа си той посочва нов лабораторен маркер, по който може да се правят изводи за степента на риска от инсулт или инфаркт – липопротеин (а).

Какво е липопротеин (а)?

тромб тромбоза съсирване на кръвтаЛипопротеинът (a) е един от многото протеини, които позволяват транспортирането на мазнините през кръвта. Става дума главно за мазнините, които приемаме чрез храната. Той принадлежи към групата на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни още като “лоши холестерол”. Специалната му структура се получава чрез аполипопротеин А верига. Високите нива на липопротеините (a), комбинирани с повишени нива на LDL, могат да увеличат риска от съдови заболявания в сърцето и мозъка.

Учените от Австрия работили заедно с колеги от Университета на Калифорния в Сан Диего по този проблем. Те анализирали данните на 29000 пациенти и сравнили честотата на сърдечно-съдовите инциденти (инсулт, инфаркт) с нивата на Lp (а).

„В началото на лечението със статини нивото на “лошия” LDL-холестерол намалява, както се очаква, но това не се отразява върху концентрацията на липопротеин (а). Тъй като сърдечносъдовият риск нараства паралелно с нивото на Lp (а) почти линейно, пациентите, при които той е над 50 mg / dl, има най-висок риск от заболяване”, пояснява проф. Вилайт.

Кардиолозите вече могат да предвидят инфаркта и да го спрат

Колкото по-висок е липопротеинът, толкова по-голям риск има за сърцето

Тази връзка е още по-видима при лечението със статини. След като LDL холестеролът бъде понижен, нивата на Lp (a) стават още по-важни за прогнозиране на остатъчния сърдечносъдов риск, допълва проф. Вилайт. При около 20% от населението може да бъде открита повишена концентрация на Lp (a), което от своя страна покачва сърдечно-съдовия риск. Значението на Lp (а) като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания е било загатнато и в предишни проучвания. Новата научна работа обаче изяснява, че неговото значение за предсказване на риска от инсулт или инфаркт е значително по-голямо.

Вече се работи по лекарства, които избирателно трябва да понижат липопротеин (a). Те вече са тествани и скоро ще проверката им ще премине във фаза II и III, когато ефективността на препаратите се проверява при доброволци. Целта е да се стигне до пускането на нови ефективни лекарства, които работят за профилактиката на инфаркт и инсулт по тази линия – понижаване на липопротеин (а), отбеляза проф. Вилайт.

Хомоцистеин – аминокиселина, която качва риска за инсулт и инфаркт

Източник: МУ Инсбрук

[Общо: 4    Средно: 5/5]
Откриха нов фактор, който вдига риска от инфаркт и инсулт беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook13Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *