Откриха молекула – лекува диабета

PRINT
диабет кръвна захар

Учени от Изследователския център „Лавал“ в Квебек и Института по хранене откриха молекула, която може да се използва за лечение на инсулинова резистентност и диабет тип 2, предаде Eurek Alert. Тя е производно на популярните в диететиката омега-3 мастни киселини.

Ефектът от нея е подобен на физическата активност по отношение регулирането на кръвната захар. Вече е известно, че омега-3 спомага за увеличаване на чувствителността към инсулина, въпреки че храните, които я съдържат, са мазни. Този ефект се свързва с биоактивния липид протектин D1. Проучването сега разкри друг подобен елемент – протектин DX ( PDX ). Това води до производството и освобождаването на интерлевкин – 6 в мускулните клетки. Същото нещо обикновено се случва по време на тренировка. Въпреки това PDX не може да се счита за заместител на тренировките.

Намиращият се в кръвта интерлевкин-6 контролира захарта по два начина: подава знак на черния дроб да намали производството на глюкоза, като паралелно с това кара мускулите да поглъщат повече захари. Учените използвали опитни мишки, които нямали ген за интерлевкин-6. В резултат PDX сам по себе си нямал ефект върху кръвната захар. Едновременно с това тестове при гризачи с диабет разкри, че молекулата значително повишавала чувствителността към инсулина. Учените се надяват влиянието му скоро да се изследва и при хората. Това ще помогне да се открият рецепторите, чрез които работи въпросният протектин.

Източник: Eurek Alert

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Откриха молекула – лекува диабета беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *