Кръвното ми не е високо, а ми е лошо. Защо?

PRINT
високо кръвно хипертония

Обикновено кръвното се мери с апарат на ръката. Така се определя периферното налягане. Последните проучвания обаче доказват, че по-важно е централното налягане, наречено още аортно. То е определящ маркер в прогнозата за развитие на сърдечносъдово заболяване за пациента.

Между централното и периферното има разлика и човек може да е получил нормални стойности на измереното налягане на ръката, а в действителност налягането в аортата да е високо. Това може да обясни защо хипертониците често си казват: „Уж не е високо кръвното, а ми е лошо“.

В момента не само в домашни условия, но и при лекаря в поликлиниката разликата между двата вида налягане не може да бъде открита. Причината е, че аортното се определя само по инвазивен начин в болнични условия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Внезапно главоболие или шум в ушите може да са от високо кръвно 

Причини и симптоми на сърдечните аритмии 

Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром 

Напоследък бе представен нов метод, който отчита и стойностите на централното налягане. Новият метод се нарича тонометрия и позволява неинвазивно измерване в амбулаторни условия, т.е. в обикновен кабинет. Апаратът за тонометрия е подобен на доплер и измерва още еластичността на аортата, или доколко тя се е втвърдила. Това дава представа за степента на развитие на атеросклероза.

Апаратът струва от 17 000 до 30 000 евро и все още е рядко явление в европейските клиники. Разликата между периферното и централното налягане е свързана и с действието на различните лекарства. Оказва се, че определени медикаменти влияят на наля­гането в аортата, докато други намаляват само периферното налягане.

Меренето на кръвното у дома също трябва да се прави при определени условия, за да има максимално точни резултати. Човек трябва да е спокоен, седнал, краката да не са кръстосани. Ръката, на която ще се мери, трябва да е отпусната на нивото на сърцето. Интересно е, че дясната ръка е по-близо до аортата и затова измерването на нея е по-близко до налягането на аортата.

Доц. Сотир Марчев

 

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

[Общо: 7    Средно: 3.6/5]
Кръвното ми не е високо, а ми е лошо. Защо? беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *