Кръвен тест ще открива диабет години по-рано

PRINT
диабет инсулинова резистентност

Нов кръвен тест открива диабета много по-рано от сега достъпните методи, пише „Дейли мейл“. Това може да предотврати някои от най-неприятните усложнения на захарната болест като инсулти, инфаркти, слепота, болести на бъбреците и увреждане на периферните нерви.

В момента диабетът се диагностицира, едва когато се установят високи нива на кръвната захар. Само че учени от университета на Манчестър и Кингс колидж смятат, че когато това се случи, някои от уврежданията вече са настъпили, макар и в ранен стадий.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Доказаха: Бързите закуски са виновни за диабета
Строга диета излекува диабет
Стволови клетки дават надежда на диабетиците
Чертите на лицето издават скрити заболявания 

За да разберат дали други елементи на кръвта, като мастни молекули например, могат да бъдат ранен индикатор, те изследвали над 100 жени, които били определени с нисък, среден и висок риск от диабет. Въпреки че нивата на кръвната им захар били нормални, имало разлики в другите вещества – някои мазнини, витамин D и определени протеини. Разлики били открити и в състоянието на кръвоносните им съдове (артерии и вени) – при жените с висок риск те били в най-зле. За усложненията, свързани с диабета – от ослепяването до сърдечните пристъпи и инсултите, се знае, че са заради увреждане на кръвоносните съдове

Учените смятат, че след като се подобри още малко технологията, само след около 5 г. кръвният тест ще може да бъде широко използван за ранна диагностика на диабет тип 2, месеци и дори години преди да се прояви. Ако резултатите от теста при даден пациент са положителни, то диагнозата му ще бъде поставена още тогава. Няма да се казва, че е само в риск.

Източник: Daily Mail

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кръвен тест ще открива диабет години по-рано беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *