Китайски пелин лекува малария

PRINT
alt

Извлек от едногодишен китайски пелин лекува малария. Това каза паразитологът от инфекциозна клиника в Университетска болница „Св. Георги“ доц. Димитър Вучев. Той припомни, че за лечението на паразитни заболявания дълго време в медицината се търсят нови лечебно-активни химически съединения сред природни продукти, отделяни от растения, известни от миналото в народната медицина.

Екстрактът от пелин е с лечебни свойства

Много показателен пример за разработка на противомалариен препарат е екстракцията на продукта артемизинин от растението „едногодишен пелин“. Лечебните свойства на запарка при трескави заболявания са били отдавна известни на народите от Средна Азия и Китай.
През 1970 -1980 г. е започнало извличането и изследването на активната съставка на едногодишния пелин. Кинг Хао Су е китайското наименование на продукта – противомаларийно съединение, екстрахирано от „едногодишен пелин“ през 1972 г. в Китай – Институт Материя медика.

След това е подготвено и тествано в цял Китай като инжекционна и таблетна форма. Лечението се понася добре, без странични ефекти, препаратът се резорбира бързо. Максимална концентрация се постига след един час, а времето за полураздап е 4 часа. Високо ефективен е срещу всички 4 вида малария при хората – при малария терциана, при тропическа малария и смъртоносната й мозъчна форма, както и резистентна към други препарати малария.

Кои са най-ефективните лекарства при малария

Артемизининовите препарати са най-бързо действащите противомаларийни лекарствени средства от известните препарати и се използват за лечение на тежка и усложнена малария. Препоръчва се само при тропическия вид, за да не се изработи резистентност на маларийните паразити срещу производните на артемизинина.

Трябва да се знае, че тя се е разпространила широко по света и се повишава през последните 25-30 г., което води до драматично спадане ефикасността на повечето достъпни антималарийни препарати.

Борбата срещу маларията – блатна или тропическа треска, се води със съвременни лекарствени препарати, чиято цел е да ограничат заболеваемостта, а в редица случаи и да спасят живота на тежко болни.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Китайски пелин лекува малария беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *