Храни с желязо свалят полезния ефект от зеления чай

PRINT
спанак

Зеленият чай е безспорен фаворит във всички списъци на храни с антиоксидантни свойства. Сега обаче учените откриха една подробност. Зеленият чай може да загуби от своята ефективност, ако го приемате заедно с храни, богати на желязо, пише Daily Mail.

Причината е, че основният компонент на чая се свързва с желязото и това го лишава от полезните му свойства. Учените направиха това откритие в хода на изследвания на възпалителни заболявания на червата при мишки. При тези заболявания се препоръчва както консумация на зелен чай, така и на хранителни добавки с желязо.

Чаят се препоръчва, защото негов основен компонент – EGCG (епигалокатехин галат) потиска активността на ензима миелопероксидаза. Този ензим стимулира възпалението. Той се отделя от белите кръвни клетки при възпаление. EGCG се справя с него, но ако едновременно с него се приемат и добавки с желязо, съединението се свързва с него и губи способността си да потиска ензима.

Зеленият чай от своя страна също може да повлияе върху някои биохимични процеси в организма. Той е в състояние да намали ефекта на хапчетата за високо кръвно, предупреждават японски лекари. Ободряващата напитка блокира клетъчни „предаватели“, разположени в лигавицата на червата, които помагат на клетките на организма да абсорбира бета-блокерите, съобщава Би Би Си.

 

[Общо: 2    Средно: 2.5/5]
Храни с желязо свалят полезния ефект от зеления чай беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *