Хепатит Е се открива все по-често през последните години

PRINT
д-р Ася Кънева Медлайн Пловдив

Хепатит Е става все по-често срещано заболяване в последните 5 години. Протича като хепатит А, но има различен път на заразяване. В нашата страна това става след консумация на недобре обработено свинско месо, например – на сурова кайма, заяви д-р Апостол Георгиев, началник на гастроентерологията във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Отделението е специализирано в лечение на хепатити и усложненията им.

Хепатит Е се предава главно от животни на хора при лоша хигиена

Вирусът на хепатит Е засяга свинската популация, откъдето е възможно да се предаде на хората, когато нарушават правилата на добрата хигиена. Д-р Георгиев уточни, че останалите механизми на заразяване в нашата страна са установени при емигранти или хора, пребивавали в Далечния Изток, но те са редки.
Боледуват млади хора, предимно до 40 г. и въпреки че заболяването протича сравнително леко в повечето случаи, то е особено опасно за бременните жени и за имуносупресираните пациенти. „При тях хепатит Е може да доведе до смърт, предупреди д-р Георгиев – защото протича много тежко. Ако преодолеят острата фаза, те се излекуват, а болестта не става хронична, както е при други типове хепатит, например В.“

До този момент за доказване на хепатит Е лабораториите ползваха диагностичен метод, който открива антитела в серума. От следващия месец в болници „Медлайн – Централ Хоспитал“ ще може да се изследва и РНК вируса в серума, т.е. ще се извършва неговото количествено установяване, което вече е рутинна практика при хепатитите В и С. Лабораторията към веригата е втората в страната и първата извън столицата и единствена в Южна България, която разполага с необходимото оборудване за точна диагностика.

Още: Просто изследване на чернодробен ензим разкрива опасна инфекция с хепатит 

Откриха как хепатитът прониква в клетките на черния дроб

хепатит Е диагноза

Разпространението на хепатит Е е като при хепатит А

Тя е сертифицирана в Германия, контролира се от външен одит и резултатите са на 100 процента гарантирани. Полимеразната верижна реакция (ПСР) е бърз, чувствителен и гъвкав метод, чиито основни предимства са бърза детекция, висока специфичност, ненадмината чувствителност и добра възпроизводимост.

Докато хепатит Е конкурира по разпространение вирусната инфекция на черния дроб от тип А, то при най-опасните – В и С, медиците в световен мащаб отчитат тенденция за намаляване на случаите. Хепатит С се лекува почти на 100% и прогнозата е, че до 2030 г. трябва да изчезне и дори да стане една от редките болести, заяви началникът на гастроентерологията.

Подобна е тенденцията и при тип В, защото родените след 1992 г. са ваксинирани. Хепатитите В и С се смятат за най-злокачествени, тъй като нерядко водят до цироза и рак на черния дроб, завършващи със смърт. Те са коварни заболявания – острите им форми е възможно да протичат без симптоми, а хроничните при значителна част от пациентите не дават никакви оплаквания.

Предават се основно по кръвен, възможно е и по полов път

Затова от тях най-застрашени са хората от рисковите групи – наркомани, затворници и хомосексуалисти. Причинителят може да попадне в организма при директно преливане на кръв, зъболечение, бръснене или маникюр, при нанасяне на татуировки, а така също при еднополови контакти. Вирусът на хепатит В е силно заразен – 100 пъти по-заразен от вируса на ХИВ. При него се правят различни изследвания на кръвта за идентифициране на острата и хроничната инфекция на заболяването, посочи началникът на лабораторията д-р Ася Кънева.

По данни на Световната здравна организация тежките хронични заболявания на черния дроб влизат в „десетката” на най-разпространените причини за смъртност. Около 400 милиона души в света са болни от хепатит В, 350 милиона – от хепатит С, при това при всеки пети от тях болестта води до възникване на цироза на черния дроб. Хепатитът е една от 10-те основни причини за смърт в света.

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Хепатит Е се открива все по-често през последните години беше последно модифицирана от: юни 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *