Еозонофилите са повишени най-често заради алергия или инфекция

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Еозонофилни гранулоцити са подгрупа на гранулоцитите – определен вид бели кръвни телца. Едва около 2 до 4% от гранулоцитите са еозонофили. Нивата им се колебаят по собствен 24-часов ритъм. В късния следобед и рано сутринта броят им е с около 20% по-нисък, а в полунощ – с около 30% по-висок от средно дневната стойност.

Еозонофилните гранулоцити имат една основна роля в организма – да ни пазят от паразити. Освен това те играят роля при някои реакции на свръхчувствителност – алергии. Еозонофилите могат за „ядат“ бактерии и остатъци от тъканни клетки. Броят им е повишен най-често при инфекции, които отминават. В медицината се говори за лимфоцитно-еозонофилно фаза в отбранителните сили. Еозонофилите са опоненти на моноцитите и базофилните гранулоцити, които се опитват веднага да потиснат и контролират алергичната реакция.

Нормални стойности при възрастни  – 50 – 250 /µl (1 – 4%*)

*Отговаря на дела на еозонофилните гранулоцити в общия брой на левкоцитите.

В кои случаи нивото на еозонофилите е под нормата?

  • При тежки нехронични инфекции като тиф (инфекция с определени салмонели), възпаление на белия дроб (пневмония), възпаление на коремната кухина (перитонит), отравяне на кръвта (сепсис)
  • При стрес, Синдром на Кушинг, кортикоидна терапия.

В кои случаи нивото на еозонофилите е над нормата?

  • При инфекция с паразити (трихини, ехикококи, аскариди)
  • При алергични заболявания като астма, невродермит, алергична хрема
  • При кожни заболявания (псориазис)
  • При автоимунни заболявания (Dermatomyositis, Panarteriitis nodosa)
  • При терапия с определени медикаменти – пеницилин, ацетилсалицилова киселина, цефотиксим
  • При някои онкологични заболявания – болест на Ходжкин, хронична миелоидна левкемия.

Други болести, свързани с еозинофилия

д-р Марияна Мандажиева алерголог и УНГЗаболяванията, протичащи с еозинофилия, представляват група страдания, за които се смята, че се причиняват от повишения брой на еозинофилите както в кръвта, така и в тъканите, с или без доказателства за активация на еозинофилите. Характерните проблеми, свързани с такава клинична находка, са описани от д-р Марияна Мандажиева, алерголог, в книгата „Еозинофилия“, глава „Еозинофилия и алергия“.  Някои от нейните пациенти имат точно такива лабораторни стойности, които изискват допълнителни изследвания за поставяне на точна диагноза.

Изследването на общия брой на еозинофилите в кръвта е достъпно, а повишените им нива често се откриват случайно. Общият еозинофилен брой дава ценна информация, когато се обсъжда диференциалната диагноза и наборът от необходими изследвания за установяване на причината за еозинофилия или хипереозинофилия. Извънредно висок общ брой на еозинофилите (например >5000/μL) се наблюдава при малка група от заболявания, като хипереозинофилните синдроми (HESs). Има и заболявания, свързани с еозинофили, които са свързани с еозинофилия, но протичат с нормален брой на еозинофилите в кръвта (например еозинофилен езофагит).

Подходът при пациент с еозинофилно-свързана болест трябва да е индувидиализиран, съобразен с конкретния клиничен случай, да включва изследвания основаващи се на налични признаци и симптоми на органно засягане, като се определи възможно най-точно тъканта, от която да се вземе материал за хистологично изследване. Съобразяването с преобладаващата симптоматика при пациент с персистираща еозинофилия ще редуцира списъка с възможни диагнози и ще даде възможност за избор на най-адекватното лечение. Ако имате подобен проблем, запишете час на тел. 0877 58 90 40 при д-р Мандажиева за изясняване на диагнозата и назначаване на подходящо лечение. 

[Общо: 16    Средно: 3/5]
Еозонофилите са повишени най-често заради алергия или инфекция беше последно модифицирана от: декември 3rd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *