Доц. Румен Димитров: Хепарин или аспирин при бременност

PRINT
доц. Румен Димитров гинеколог Майчин дом

На много бременни у нас погрешно се изписва нискомолекулярен хепарин, когато се открие, че жената има специфична генна мутация за тромбофилия, сподели началникът на Клиника по обща и урогинекология в “Майчин дом” доц. Румен Димитров. Той добави, че в момента наблюдава свръхпредлагане на изследвания при бременност без разумна обосновка на тяхната необходимост и без адекватна интерпретация на резултатите от тях. Вероятната причина е или комерсиална, или желанието на специалиста да блесне като особено компетентен.

Кога се прави изследване за вродена тромбофилия

Една от тези излишни процедури е изследване за вродена тромбофилия на жени без анамнеза за трудности със забременяване или спонтанни аборти. Данните бяха изнесени по време на XX-ата юбилейна конференция на фондация МОСТ (17-19 септември 2021 г.) уместни и неуместни практики за проследяване на бременността, които вижда всекидневно. 

Алергиите през бременността – най-важното, което трябва да знаете

Проблемът е, че се създава излишен стрес за бъдещите майки, предписват им се ненужни медикаменти. 15% от жените са носители на гена PAI-1 4G/5G, който се асоциира с тромбофилия. Когато жената по принцип е здрава и бременността не е рискова, не е редно жената рутинно да се изследва за този ген и още по-малко е редно да и се изписва нискомолекулярен хепарин до края на бременността, коментира специалистът. 

Има определени патологии, при които бихме могли да очакваме усложнения и тогава е добре да се направи изследването за гена. Но търсенето му при напълно здрави бременни и без ясна обосновка е неуместно. 

Какво е фибриноген, кога се променя, как е при бременност

Намалената тромболиза не се влияе от хепарина

Друг аргумент на доц. Димитров е, че точно при тази сравнително често срещана мутация  – PAI-1 4G/5G, хепаринът не помага, защото не е повишена съсирваемостта, а тромболизата е намалена. Това лекарство няма да окаже влияние върху процеса на тромболиза. По този въпрос има много публикации в световната литература, категоричен е доц. Димитров. 

Има случаи, когато такова изследване трябва да се прави – при високорискови придобити тромбофилии, при пациенти с автоимунни заболявания. Например жените с лупус са много заплашени от фатален изход. При тях правилната терапия по думите на доц. Димитров екомбинация от хепарин и аспирин.

В други случаи – при бременните, които имат проблем с плацентацията, аспиринът е този, който доказано върши работа. Има световни проучвания, които се категорични, че това най-просто и познато от 100 г. лекарство върши най-добра работа. Дава се в доза 150 мг аспирин от третия месец, когато обикновено проблемът се открива – на базата на анамнеза или ранен скрининг. За проблем с плацентацията може да се мисли, когато жената има склонност към повишено кръвно налягане, с доплер се открият нарушения. Аспиринът се спира около месец и половина преди термина. 

Магнезий – ползи при диабет, бременност и други състояния

Индикациите, при които се изследва този ген?

Генът за тромбофилия се изследва, когато човек има някакви минали инциденти в живота си – тромбози, тромбофлебити, емболии. Тогава може да се очаква проблем с кръвосъсирването. Тази особеност не е свързана с възрастта – или го имаш, или го нямаш. 

Профилактика се налага и при жени, които са минали през операции, залежават се. Особено някои операции са рискови за дълбоки тромбофилии. Но не е оправдана да се дава ей така, заради открит някакъв ген, обобщава доц. Димитров.

Автор Ина Димитрова 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Доц. Румен Димитров: Хепарин или аспирин при бременност беше последно модифицирана от: септември 23rd, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *