Болката в гърба при лопатките или пояса може да е симптом на остеопороза

PRINT
остеопороза изследване

Остеопорозата е прогресивно системно заболяване на костния скелет, което се характеризира с понижена маса и влошена микроархитектура на костта, водещи до повишен риск от фрактури. При страдащите плътността и качеството на костта се влошават, намалява здравината на скелета. Повишава се рискът от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Най-честите симптоми на остеопороза са болки в гърба в областта на поясната област или лопатките. Болката се появява още при продължителен престой в право или седнало положение или физическо натоварване. Обикновено след почивка настъпва облекчение.

След 50-годишна възраст средно 30 % от жените развиват остеопороза, но едва 4%  от тях се лекуват. В България от остеопороза страдат близо 426 000 жени, а над 800 000 имат повишен риск от остеопорозни счупвания.

Фрактурите са инвалидизираща последица на остеопорозата. 40-50% от жените на средна възраст в Европа се очаква да получат по една или повече остеопоротични фрактури през живота си. Бедрените фрактури водят до двигателна невъзможност. Прешленните водят до деформации, болка и смутена дейност на вътрешните органи.

Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия (Dual-energy X-ray absorptiometry, DXA) е най-точният метод за измерване на костна плътност. С него може да се изследва както гръбначният стълб, така и тазобедрената става. Това обясниха специалисти по образна диагностика в ДКЦ „Св. Георги“ в Пловдив. При този метод се използват два рентгенови лъча – единият от тях е нискоенергиен и преминава единствено през тъканите, а другият е по-мощен и преминава и през костите.

Измерването на костната плътност се извършва като се отчете разликата в показанията на двата лъча. Колкото по-плътна е една кост, толкова по-малко рентгенови лъчи преминават през нея. Благодарение на това изследване може да се установи загуба на костна маса дори по-малка от 2 %. При него лъчевото натоварване на пациента е минимално.

Предимство на DXA е възможността да се изследва костната плътност в различни точки на тялото. Обикновено остеопорозата започва най–често в костите на гръбнака и бедрената кост.

Изследването на костната плътност с двойно енергийната рентгенова абсорбциометрия е добре да се прилага профилактично, дори и без да се усещат болки, защото процесите на намаляване костната плътност протичат почти безсимптомно, но когато се появят често вече е много късно – диагнозата в по-голяма част от тези случаи е остеопороза.

Една година след менопаузата задължително се прави изследване за остеопороза

Ако се докаже, в зависимост от степента на заболяването, пациентът трябва да се проследява продължително време по преценка на специалиста.

От голямо значение е режимът на хранене, който трябва да съдържа  достатъчно количество калций и витамин D. Всеки ден е добре да се консумират 25-30 грама сирене или кашкавал, 200 г обезмаслено мляко или кисело мляко, 150 г бадемови ядки или сушени смокини, 200 г бобени зърна, 500 г зелени зеленчуци – зеле, праз, спанак, броколи, пълнозърнест хляб.

При възрастни хора физическите упражнения подобряват равновесието и координацията и по този начин също  помагат за предотвратяване счупване на костите при падане. Ходене, джогинг, аеробика или танци увеличават мускулната сила и издръжливост.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Болката в гърба при лопатките или пояса може да е симптом на остеопороза беше последно модифицирана от: ноември 22nd, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *