Биреното коремче е риск за белия дроб

PRINT
затлъстяване и диабет

Биреното коремче е риск не само за сърцето. Сега учени изясниха, че мазнините в тази област отделят вещества, които спомагат за възпаленията в организма. Така опасност възниква и за белия дроб. Хората със закръглена талия по-често боледуват от хроничната обструктивна белодробна болест – ХОББ, сочи ново проучване на университета в Регенсбург.

Рискът е един както за пушачи, така и за непушачи

За проучването били разгледани данните на над 113 000 души между 50 и 70 г. В началото на наблюдението те не боледували нито ог ХОББ, нито от рак или сърдечносъдово заболяване. За 10 г. след това 3648 души се разболели от ХОББ. Хората, които имали по-голяма коремна обиколка (над 118 см за мъжете и над 110 за жените), имали със 72% по-висок риск да развият заболяването.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може да боледувате едновременно от астма и ХОББ 
При ХОББ рискът от пневмония е по-голям 
Въздушни „чували“ пречат на дишането при хронична болест на белия дроб
Любопитни факти за белия дроб 

Установихме подчертана зависимост между ХОББ и мазнините в коремната област, казва ръководителят на проучването проф. Беренс. Тлъстинките там са много по-опасни от тези в останалите части на тялото. Особено застрашени са хора, които не се движат активно. Дори и пълните хора могат да намалят с 30% риска от хроничната обструктивна белодробна болест, ако се раздвижват активно поне пет пъти в седмицата.

Коремните мазнини провокират възпаление

Отдавна се знае, че паласките в областта на корема са особено рисковани. Те отделят възпалителни вещества, които увреждат съдовете. Тези възпаления обаче благоприятстват и болестните промени в белия дроб. Любопитно е, че и хората с тегло под нормата също имат повишен риск от ХОББ – с 56%. Предполага се, че причината за това са намалената мускулна маса и недохранването. Един от важните изводи на прочуването е, че наред с отказа от цигарите, съществена роля за здравето имат добрата физическа форма и активност, посочват учените.

ХОББ е названието на една група болести на белия дроб, чиито симптоми са хроничната кашлица, отделяне на храчки и задух. Характерно е, че уврежданията са необратими и могат да доведат до преждевременна смърт. Въпреки че заболяването вече е 4-тата причина за смърт в развитите страни, много хора още изобщо не знаят какво представлява то и кои са застрашени. Пушенето е основен рисков фактор, но не всички болни с ХОББ са пушачи. Пасивното пушене също е заплаха, а също и работа в среда със замърсен въздух.

Източник: Gundula Behrens et al: Body size and physical activity in relation to incidence of chronic obstructive pulmonary disease. CMAJ, July 2014 DOI: 10.1503/cmaj.140025

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Биреното коремче е риск за белия дроб беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *