Безплатно мерене на кръвна захар в Стара Загора

PRINT
мерене на кръвна захар

Безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе на няколко места в Ст. Загора по случай 27 юни – Световният ден за борба с диабета. Освен това всички желаещи граждани ще имат възможност да се запознаят с рисковите фактори и някои от усложненията при диабет тип 2, както и възможностите за установяването му в първото „Училище за здраве” на Болница „Тракия”. Инициативите се организират от лечебното заведение съвместно с фирма „Марвена”, като целта е да се заостри вниманието на хората върху коварното заболяване.

На 27 юни на три места в Ст. Загора ще се извърши безплатно измерване на . От 10.30 – 14.30 ч. в центъра на града (градската градина) всички желаещи граждани ще могат да проверят дали този важен за здравето им показател е в норма. Освен това 60 души с доказан диабет тип 2 ще имат възможност да получат безплатно измерване на два важни показателя в лабораторията на болница „Тракия Парк”. На 27 и 28 юни от 10.00 до 15.00 ч. специалистите там ще измерят безплатно наличието на Ц-пептид или на гликиран хемоглобин в кръвта им. Тези изследвания ще покажат дали контролът на кръвната им захар е добър или имат нужда от смяна на терапията си. За да се възползват от изследванията, желаещите трябва да се запишат предварително на телефон: 042/987 777 или 042/987 766.

Безплатното измерване на захарта за всички старозагорци ще продължи и след края на работния ден от 18.00 ч. в х-л «Стара Загора». Там ще се проведе и обучение на хората от водещи специалисти на Болница «Тракия» за възможностите за установяване на заболяването, усложненията от него в областта на зрението и лечението им. Лекции в новото «Училище за здраве» на Болница «Тракия» ще изнесат д-р д-р Мариела Русева – началник на Клиничната лаборатории в Болница «Тракия», д-р Рая Делева – специалист по клинична лаборатория в Болница „Тракия” и д-р Валентин Христозов – началник на Отделението по офталмология в Болница „Тракия”. Здравното обучение на пациенти и желаещи граждани ще продължи и занапред в други социалнозначими области на медицината.

Основни факти за диабета

 • Диабетът е заболяване, при което човешкият организъм не може да произвежда или да усвоява добре инсулин – хормонът, който регулира кръвната захар. В резултат на това нивото на кръвната захар в организма се повишава, а това води до сериозни увреждания на съдовете и органите в него.
 • Броят на хората с диабет в света през 2014 г. е достигнал 422 милиона. Това е почти 4 пъти повече в сравнение с 1980 г.
 • Засегнатите от болестта при хората над 18 години са над 8.5% от всички.
 • Скоростта, с която болестта се увеличава е най-висока в държавите с ниски и средни доходи.
 • Диабетът е основната причина за настъпване на слепота, бъбречна недостатъчност, инфаркти и ампутации на крайници.
 • Над 1.5 милиона смъртни случая на година се дължат на диабета, а още 2.2 милиона са свързани с наличието на повишена кръвна захар.
 • СЗО счита, че диабетът ще бъде седмата водеща причина за смърт през 2030 г.
 • Основни рискови фактори за диабет тип 2 са наднорменото тегло, липсата на движение, неправилното хранене, стреса, наследствеността.

Кои изследвания могат да помогнат при контрола на диабета

А. Основен показател за наличието диабет е кръвната захар. Нейните нормални стойности са следните:

 1. На гладно
 • нормална стойност:  3.5 ÷ 6.1 mmol/L (милимол на литър)
 • гранична стойност : 5.6 ÷ 7.8 mmol/L (милимол на литър)
 •  патологична стойност: над 7.8 mmol/L (милимол на литър)
 1. След хранене
 • нормална стойност   –    до 7.9 mmol/L (милимол на литър)
 • гранична стойност :      7.9-10.9-mmol/L (милимол на литър)
 • патологична стойност:  над 11.0 mmol/L (милимол на литър)

Б. Гликираният хемоглобин е друг показател, който показва състоянието на кръвната захар за дълъг период от време и дава яснота дали усилията от лечението на диабета са добри. Неговата нормална стойност е между 4.8 и 6.1 процента. Измерването му не се влияе от това дали човек скоро е поемал храна или не.

В. C-peptide е друго изследване, което помага да се установи как да се лекува диабета. То показва каква е степента на производство на инсулин от организма, тъй като при диабета тази възможност е ограничена и съответно дали пациентът трябва да премине на инсулинова терапия. Нормалното наличие на С-peptide в плазмата е между 0.37-1.47 mmol/L (милимола на литър), а в урината – 17.2 – 181 mg/24h.

[Общо: 5    Средно: 4.4/5]
Безплатно мерене на кръвна захар в Стара Загора беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *