Безплатни тестове за кожни алергични заболявания в 6 града

PRINT
тест на кожата при алергия дерматит екзема

От 12 до 14 ноември тази година ще се проведе за десети път Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. В рамките на няколко дни хората ще могат да се тестват безплатно за кожни алергични заболявания, както и да получат насоки за лечение.

Данните за увеличаване на кожните алергични заболявания са много тревожни.

При възрастни: Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

4 мита за екземите

При деца: В бялата книга на алергологията от 2011/2012 год. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно увеличи честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит.

Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че по-честите контакти на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда е основен фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Най-потърпевши са хора, работещи с лакове, багрила, монети и др.

От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?

Основните цели на кампанията включват:

 • безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария;
 • популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство;
 • дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания;
 • безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники. Само в Кожно-венерологичното отделение в Русе кампанията ще се проведе седмица по- кьсно. По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

 • 02/9230454 и 02/9230495 – Кожна клиника, Александровска болница – София;
 • 0884/342246 – Дерматологична клиника Евродерма(за професионални алергии при фризьори и
  козметици) – София;
 • 02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София;
 • 035/602268 – Университетска кожна клиника „Пълмед“, Пловдив;
 • 042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора;
 • 064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен;
 • 0889/726116 – Университетска кожна клиника, Варна;
 • 0888/594144 – АСИМП Русе.

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и Възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.

[Общо: 6    Средно: 2.2/5]
Безплатни тестове за кожни алергични заболявания в 6 града беше последно модифицирана от: ноември 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook21Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *