Безплатни тестове за кожни алергични заболявания в 6 града

PRINT
тест на кожата при алергия дерматит екзема

От 12 до 14 ноември тази година ще се проведе за десети път Национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. В рамките на няколко дни хората ще могат да се тестват безплатно за кожни алергични заболявания, както и да получат насоки за лечение.

Данните за увеличаване на кожните алергични заболявания са много тревожни.

При възрастни: Повече от 150 млн европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2025г. половината от европейската популация ще бъде засегната от алергични проблеми. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Нараства и заболяваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага все по-всеобхватния контакт на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда.

4 мита за екземите

При деца: В бялата книга на алергологията от 2011/2012 год. е записано, че положителните реакции при тестуване на деца в училищна възраст достигат 40-50%. Нещо повече, атопичният дерматит трикратно увеличи честотата си достигайки до 15-30% при децата и 2-10% при възрастните. През 2050 година, очакванията са всяко второ дете в индустриализирания свят да се ражда с предразположение към атопичен дерматит.

Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че по-честите контакти на човешкия организъм с различни алергени, произхождащи от заобикалящата ни среда е основен фактори. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Най-потърпевши са хора, работещи с лакове, багрила, монети и др.

От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката?

Основните цели на кампанията включват:

 • безплатни консултации, скриниране и алергологични тестувания за пациенти с контактен дерматит, атопичен дерматит и уртикария;
 • популяризиране на проблема за кожните алергии сред обществото и в медийното пространство;
 • дискутиране на възможностите за диагностика и лечение на алергодерматозите, както и обсъждането на проблема за качеството на живот при пациентите с тези заболявания;
 • безплатна консултация и тестуване на пациенти с алергични реакции от определени продукти в рамките на договореностите по Програмата за Козметична безопасност.

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 8 големи дермато-венерологични клиники. Само в Кожно-венерологичното отделение в Русе кампанията ще се проведе седмица по- кьсно. По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

 • 02/9230454 и 02/9230495 – Кожна клиника, Александровска болница – София;
 • 0884/342246 – Дерматологична клиника Евродерма(за професионални алергии при фризьори и
  козметици) – София;
 • 02/4034933 – Аджибадем СитиКлиникТокуда Болница София;
 • 035/602268 – Университетска кожна клиника „Пълмед“, Пловдив;
 • 042/698109 – Университетска кожна клиника, Стара Загора;
 • 064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен;
 • 0889/726116 – Университетска кожна клиника, Варна;
 • 0888/594144 – АСИМП Русе.

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е създаване на база данни за честотата на заболеваемост от контактен дерматит, уртикария и атопичен дерматит. Прави се статистика и на най-честите положителните реакции към различните алергени при деца и Възрастни, като тези данни са с огромно значение за профилактиката на кожните алергични заболявания.

[Общо: 6    Средно: 2.2/5]
Безплатни тестове за кожни алергични заболявания в 6 града беше последно модифицирана от: ноември 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *