Безплатни прегледи за контактен дерматит в 5 града

PRINT
тест на кожата при алергия дерматит екзема

Безплатни прегледи за контактен дерматит ще се проведат в шест водещи лечебни заведения в страната. Това съобщиха днес на пресконференция организаторите на кампанията – Секцията по дерматоалергология на Българското дерматологично дружество.  Националната кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания се провежда вече за осми път и ще се състои от 28 ноември до 2 декември 2016 г.

По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите трябва да си запишат предварително час в някоя от участващите клиники/ центрове на следните телефони:

02/ 9230495 (до 13,30 ч) – Кожна клиника, каб. 122. партер. Александровска болница, София

02/4034933 (до 13,30 ч)- Токуда Болница, София

032/ 607300 (до 13,30 ч) – Център по дерматология и алергология към УМБАЛ Пълмед, Пловдив

042/ 698109 (до 13,30 ч) – Университетска кожна клиника. Стара Загора

064/ 886696 (до 13,30 ч) – Университетска кожна клиника. Плевен

0888/594144 (до 13,30ч) – АСИМП, Русе

Добре е пациентите да дойдат на прегледа още в първите два дни от кампанията, тъй като кожните тестове се поставят за 48 часа на гърба и едва след това става отчитането, поясни доц. Жана Казанджиева. Ако човекът се види с лекаря за първи път едва в петък, няма да има възможност за провеждане на тест.

Никелът често прави алергии, има го във всички монети

Алергията към никел е една от най-често срещаните. 15% от екземите са по тази причина. Никел има във всички български монети, в златните бижута с 14 карата злато и по-малко. Алергия към никел може да получите и ако носите бяло злато. Когато носите такива украшения всеки ден, след 2-3 г. горният слой на златото се изтърква и отдолу се показва никелът, предупреди доц. Диана Дянкова.

Около 27% от хората с екзема пък имат загуба на пръстови отпечатъци. Този любопитен факт съобщи доц. Жана Казанджиева. Заради заболяването се губят специфичните линии на пръстовия отпечатък и този метод не може да се ползва за доказване на самоличността.

Около нас има все повече алергени в козметика и лекарства

Тази година кампанията е насочена към различните кожни алергични заболявания, като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Фокусът е върху професионалната алергия, възникваща в работната среда на пациентите и фотоалергичните реакции, допълни доц. Казанджиева. Козметици, фризьори, автомонтьори, строители и др. са сред най-засегнатите.  Контактният дерматит е най-честото професионално заболяване в тези групи. Фотоалергичните реакции са с по-малка честота, но протичат по-тежко, посочи доц. Диана Дянкова. Характерно за тях е, че възникват от комбинираното действие на алерген (фотоалерген) и УВ-светлината (слънчева или изкуствени източници).

Нараства и заболеваемостта от уртикария, известна още като копривна треска. Причините не са изяснени, но се предполага, че влияние оказва директният контакт на човешкия организъм с все повече алергени в козметиката, лекарствата и околната среда.

Екземите засягат почти една трета от хората в активна възраст и са сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване.

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 3.6]
Безплатни прегледи за контактен дерматит в 5 града беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 Iliana Angelova
loading...

One thought on “Безплатни прегледи за контактен дерматит в 5 града

  1. DoctorsAsk.com каза:

    Облеклата са обработени и със специален препарат, който е направен от мидени черупки. Той убива стафилококите, основните причинители на атопичния дерматит. Липсват и излишните шевове, които биха могли допълнително да раздразнят бебешката кожа.

Comments are closed.