Безплатни прегледи в Клиника по неврохирургия

PRINT
Клиника по неврохирургия

Месец на метаболитната дисфункция, свързана с нарушение във функцията на  хипофизната жлеза, стартира от 11 октомври в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Инициативата е по повод Международния ден за борба със затлъстяването – 10 октомври.  Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в света. Освен неправилно хранене и недостатъчно движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза.

В рамките на инициативата, която ще продължи до 13 ноември, всеки вторник и четвъртък от 14:00 до 16:00 часа специалисти от Клиниката по неврохирургия ще преглеждат безплатно. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет.1. Те са предназначени за хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение. За прегледите не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки  човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен  случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.

Кои са симптомите, които подсказват за наличието на ХА:

  • Затлъстяване и покачване на телесното тегло с над 20 кг.
  • Силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства.
  • Намалено зрение (пациентите мислят, че имат проблем с очите, но прегледът при офталмолог не показва отклонения).
  • Нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените.
  • Сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете
  • Увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето
  • Постоянна умора, слабост в мускулите.

Какво представляват аденомите на хипофизата?

Въпреки че хипофизните аденоми са сравнително често срещани доброкачестевин тумори, причината за тяхната поява не е проучена и изяснена докрай. В клиничната практика се срещат  основно два вида хипофизни тумори – едните са хормонално неактивни, достигат  често големи размери и притискат зрителното кръстовище.  Другите са хормонално активни (хормоносекретиращи), които отделят биологично активни сусбстанции /хормони: пролактин, соматотропин и кортикотропин и др. /, които оказват болестотворно въздействие  върху отделни органи и системи в човешкото тяло.

Диагностицирането е задължително с магнитно резонансна томография /МРТ/ с контрастно усилване и разгънато хормонално есе.  Хипофизните аденоми  се презентират с различни размери: микро и макро, както и с различната степен на агресивност към съседните съдово-нервни структури и нормалната мозъчна тъкан. Необходимостта от цялостното им отстраняване представлява истинско предизвикателство и изисква лечение и проследяване в специализирани за целта центрове. Медико-социалното значение на проблема се подсилва от факта, че ХА, особено хормоносекретиращите им форми, засягат хора в активна възраст. Някои от тях при липса на адекватно лечение могат да доведат до тежко и необратимо инвалидизиране и преждевременна смърт.

Защо навременната диагноза е важна?

В повечето случаи хипофизните аденоми са доброкачествени образувания. Проблемът е, че често те биват диагностицирани 2 и повече години, след като са се появили. А това затруднява или прави невъзможно тяхното лечение. Причината е, че този вид тумори се локализират в много важна зона на главния мозък и черепа, редом се намират големи кръвоносни  съдове, преминават много важни нерви, които отговарят за зрението и движението на очите, за чувствителността на лицето, за обонянието. Също така до хипофизата са разположени други мозъчни структури, които отговарят за жизнените показатели – дишане, сърцебиене, бодърстване, активност. Когато не бъдат диагностицирани и оперирани навреме, те могат да прорастнат и обхванат важни структури и центрове, което поставя под въпрос успеваемостта от оперативното лечение, както и увеличава прекомерно рисковете от хирургията.

От хормонално активните тумори, най-чести са пролактиномите  (50-60%), при които има повишена секреция на хормона пролактин, следвани от соматотропиномите (15-20%) и кортикотропиномите (15%).

Клиничната изява на пролактинома зависи от продължителността на повишената секреция на пролактин, полът и възрастта на пациента. При жени в репродуктивна възраст може да се прояви с менструални нарушения (олигоменорея и аменорея) и/или невъзможност за забременяване. Ако пролактиномът възникне в по-млада възраст, той може да е причината за  липсата на менструация. Главоболието и  глактореята (изтичане на белезникав секрет от гърдите) са едни от най-честите симптоми при 30 до 80% от жените. Други белези, дължащи се на ниски нива на естрогени, са вагиналната сухота, болки при полов акт, намаление на костната плътност. Мъжете с пролактином са с белези на хипогонадизъм – намалено либидо, еректилна дисфункция и безплодие. Много от пациентите страдат от тежко главоболие, което не се повлиява от лекарства.

акромегалияАктивната акромегалия е най-честата изява при соматотропиномите. При нея има свръх секреция на растежен хормон (РХ) и инсулино подобен растежен фактор IGF-1, който в някои случаии е по показателен за наличие на заболяването, тъй като растежния хормон може да е в нормални граници.  Симптомите са в две посоки – наблюдава се растеж на различни тъкани (кожа, кости, хрущяли и вътрешни органи), както и метаболитни проблеми (инсулинова резистентност, липолиза и др.)

Промените настъпват много бавно и се изразяват в промени в лицевия череп (уголемяване на контурите на лицето, разреждане на зъбите, наедряване на носа, устните и езика); задебеляване на кожата; увеличаване на дланите и ходилата; понижаване на тембъра на гласа; артрозни и артритни промени; повишено изпотяване; изтръпване на крайниците; тежко главоболие; лесна уморяемост; нарушения в зрението. Определящи преживяемостта на пациентите са сърдечно-съдовите усложнения (кардиомиопатия, сърдечна недостатъчност, артериална хипртония); метаболитните нарушения (захарен диабет, дислипидемия, прекомерно затлъстяване) и склонността към туморообразуване (чревни карциноми).

коремно затлъстяване напълняванеБолестта на Кушинг (БК) е клинично състояние в резултат на продължителна ексцесивна секреция на аденот-кортикотропен хормон /АКТХ/ и не бива да се бърка със Синдрома на Кушинг (СК), чийто произход е свързан с дисфункцията на надбъречната жлеза. Отдиференцирането на тези две заболявания е свързано с провеждането на МРТ на хипофиза, задължително с контрастно усилване и КТ на надбъреци. Необходими са и специални тестове в специализирани центрове, които да отхвърлят или потвърдят наличието на едното или другото заболяване.

Клиниката на заболяването (БК)  се характеризира с бавно начало и оплаквания от отпадналост, лесна умора, главоболие и мускулна слабост. При разгърната клинична картина има няколко характерни синдрома, изразени в различна степен при всеки болен. Затлъстяването се среща в 80-90% от болните. Характезира се с натрупване на мастна тъкан в областта на главата, шията, гръдния кош и корема, докато крайниците са слаби.

Болните имат зачервено, окръглено лице (facies lunata), оформяне на мастна гърбица върху последния шиен прешлен и запълване с мастна тъкан на надключичните ямки. По кожата на корема, бедрата, гърдите и ханша се наблюдават розово-червени стрии. При жените се наблюдава мъховидно окосмяване по лицето. При мъжете намалява лицевото и телесно окосмяване. Налице са мускулна слабост и атрофия в 60-80% от случаите. Налице е симптоматична артериална хипертония. Остеопороза се среща в 70% от случаите, но е по-късна проява на заболяването. Изявява се с костни болки, фрактури и деформации на прешлените.

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Безплатни прегледи в Клиника по неврохирургия беше последно модифицирана от: октомври 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *