Безплатни прегледи при кардиолог в Александровска

PRINT

Пациенти, прекарали инфаркт на миокарда, могат да се прегледат безплатно при специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ „Александровска“. Кампанията стартира на 22.02.2016г. и ще продължи един месец. Прегледите ще се извършват в приемно-консултативния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”). Необходимо е само предварително записване на тел.: 02/ 9230 467 и 02/9230 339. Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, ще бъде правена и ЕхоКГ по пренценка на специалиста. Направления по НЗОК не се изискват. Желаещите да се консултират е необходимо да носят документацията, свързана с проблема (направени изследвания, епикризи и др.).

При инфаркта загива част от сърдечния мускул

Инфарктът на миокарда (МИ) е сред основните заболявания водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените, и е най-тежката форма на исхемична болест на сърцето (ИБС). Свързан е със загиване на част от сърдечния мускул, поради нарушено кръвоснабдяване, което се дължи най-често на запушване на коронарните артерии в резултат на натрупани по стените на съдовете атеросклеротични плаки. При определени обстоятелства или напълно спонтанно, плаките предизвикват бързо спиране на кръвотока през кръвоносния съд и оттам на притока на кислород, при което сърдечният мускул се уврежда или загива.

„Смъртността от остър МИ е между 30 и 50% от случаите, като повече от половината умират през първите два часа от началото на инфаркта. Болничната смъртност от заболяването варира между 6 и 14%, а в рамките на 6 месеца загиват още около 12%, коментира д-р Станислав Цолов – кардиолог в УМБАЛ „Александровска”. Преживелите остър инфаркт на миокарда са с по-голям риск от повтаряне на инцидента, от развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения, внезапна смърт”.

Диабетици и хипертоници са в рисковата група

Рискови групи за развитие на заболяването са пушачите и пациентите с артериална хипертония, с повишен холестерол, захарен диабет, наследствена обремененост, стресогенен начин на живот. Заболяването протича по-тежко в напреднала възраст и при пациенти с други ССЗ, затлъстяване, бъбречна недостатъчност, прекаран мозъчен инсулт и пр. По-често от МИ боледуват мъжете.  Специалистите твърдят, че от особено значение за благоприятното развитие на заболяването е редовния кардиологичен контрол на всеки 3-6 месеца. Целта на кардиолозите от УМБАЛ „Александровска” е да открият хора с повишен сърдечно-съдов риск, при които биха могли да се предотвратят бъдещи сърдечно-съдови и мозъчни инциденти.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатни прегледи при кардиолог в Александровска беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *