Безплатни прегледи на очите за диабетици в София

PRINT
ретина

Диабетът уврежда фините нерви на тялото, като очите са един от органите, които често се засягат. Когато оплакванията се появят, обикновено вече е късно. Затова всички пациенти със захарна болест трябва да се преглеждат профилактично, за да се хванат навреме и най-малките промени в зрението. Ако искате да се консултирате с квалифициран специалист, възползвайте се от акцията на медицински център „Зора“ в София. Оттам организират безплатни очни прегледи за пациенти с диагностициран диабет, които ще се проведат този петък – 11 ноември 2016 г.

Специалистите ще приемат от 14:00 до 18:00 часа. Необходимо е предварително записване на телефон 02/931 22 81. Адресът на лечебното заведение е: бул. „Княгиня Мария Луиза” 191, ет.2. Инициативата се организира от асоциация „Диабет тип 2“ и е по повод Световния ден за борба с диабета – 14 ноември.

Близо 300 000 души в България страдат от диабет тип 2, а още толкова не знаят, че са болни. Заболяването се получава в резултат на нарушена обмяна на веществата. Високото ниво на кръвната захар при диабет в продължение на години, уврежда всички органи и системи в човешкото тяло – очите, бъбреците, нервната система, сърцето, мозъка и кръвоносните съдове. Диабет тип 2 често се диагностицира късно, когато започнат уврежданията, и затова профилактиката е от огромно значение.

Един от всеки трима души с диабет тип 2 страда от диабетна ретинопатия (увреждане на ретината). При хората с диабет рискът да развият катаракта е 60% по-голям. Глаукомата – повишеното очно налягане, уврежда зрителния нерв и постепенно води до слепота. Когато диабетът е добре контролиран, усложненията, свързани с очите, са много по-редки. Редовните консултации с офталмолог са предпоставка за навременно откриване и адекватно лечение на усложненията, свързани със зрението.

[Общо: 4    Средно: 2.3/5]
Безплатни прегледи на очите за диабетици в София беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *