Безплатни изследвания за хепатит В и С в София и Варна

PRINT
тест изследване хепатит

Данните сочат, че 314 000 човека са инфектирани с вируса на хепатит В или С в България. Едва няколко процента от тях са диагностицирани – поради липса на безплатни профилактични прегледи, конкретна симптоматика, заради страха и стигмата. Ето защо, Сдружение „ХепАктив“ дава глас на тези,  сблъскали се с хепатит В и С, за да покажат, че няма нищо страшно в диагнозата и всичко трудно може да се преодолее

Кой е с повишен риск от инфектиране с хепатит В и С?

 • хората над 40-годишна възраст;
 • получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
 • хората на хемодиализа или с чести медицински интервенции 
 • имащите татуировка, пиърсинг;
 • медицинските специалисти;
 • употребяващите наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
 • хората, които са били в местата за лишаване от свобода;
 • мъжете, които правят секс с мъже.

Над 100 000 у нас са с хепатит С, повечето изобщо не знаят

Скринингът се осъществява в партньорство с лаборатории СитиЛаб, които ще изследват безплатно за хепатит В (HbsAg) и хепатит С (anti-HCV) до изчерпване на наличните количества бързи тестове. 

Адреси, на които ще се извършват изследванията за хепатит В и С: 

 1. Централна лаборатория гр. София кв. Младост бул. Йерусалим 1 (работно време: понеделник-петък 7:30-18:00 и събота 8:00-13:00)
 2. Лаборатория срещу УМБАЛ Александровска – ул. „Св. Георги Софийски” 2 (работно време: понеделник-петък 7:30-18:00)
 3. Централна лаборатория гр. Варна бул. Цар Освободител 81 (работно време: понеделник-петък 7:30-17:30 и събота 8:00-14:00)

Важно: Предварително записване не е нужно, а резултатите излизат в рамките на 15 минути. Предходната консумация на храни и напитки няма значение. На разположение в лабораториите ще има информационни брошури за хепатит В и С с подробна информация и практически насоки относно конкретното заболяване.

Хепатит С от Африка мори българите

Положителният резултат от бърз тест не е диагноза, а основание за поставяне на такава, като за целта следва да се осъществи консултация с гастроентеролог, към когото личният лекар може да насочи с направление по Здравна Каса. При нужда от допълнителни разяснения, Сдружение „ХепАктив“ е на разположение на 0988 722 988 и office@hepaсtive.org.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатни изследвания за хепатит В и С в София и Варна беше последно модифицирана от: октомври 12th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *