Безплатни изследвания за хепатит С, В и ХИВ в София

PRINT
хепатит изследване

Безплатни изследвания за хепатит и ХИВ се организират в столицата от Сдружение ХепАктив и Сдружение Здраве без граници. Така пациентските организации отбелязват Европейската седмица за тестване за хепатит В, С и ХИВ от 17 до 24 ноември 2017 г. Около 100 000 души в България носят вируса на хепатит С, като повечето не знаят за това. Един от четирима, заразени с хепатит С, рискува да развие цироза, ако не се лекува. Това поясни проф. Крум Кацаров, шеф на Клиниката по гастроентерология във ВМА и председател на Дружеството по гастроентерология.

Паралелно с безплатните изследвания стартира и информационна кампания „Върни лентата. Спомни си. Тествай се“. Тя е насочена специално към хората, родени между 1945 и 1965 г. (т.нар. baby boomers). При тях в миналото е имало повишен риск от заразяване с вируса на хепатит С, тъй като той е открит едва през 1989 г.

Защо родените между 1945 и 1965 г. трябва да се изследва за хепатит С?
 Много от хората са били инфектирани с вируса през 70-те и 80 -те години на миналия век при кръвопреливане, операции или зъболекарски манипулации
 До 1992 г. дарената кръв не е била изследвана за хепатит С
 Вирусът на хепатит С може да уврежда черния дроб безсимптомно в продължение на десетки години

Изследванията са анонимни. Освен това резултатите са готови много бързо – само след 15 минути.  Не е нужно предварително записване.

Те ще се провеждат на адрес: „Център за сексуално здраве“ на ул. „Цар Самуил“ 111, гр. София

Хепатит С е седмата причина за смъртност в света и първа за развитие на рак на черния дроб. Според доклад на Световната здравна организация от 2017 г. 71 млн. са хората, заразени с хепатит С в световен мащаб. У нас се предполага, че те са около 94 000. В България от 2016 г. е въведена най-модерната терапия за лечение на вируса с Директно Действащи Антивирусни Средства (ДДАС). Тя се поема изцяло от НЗОК и с нея може да се постигне излекуване на болестта до близо 100%.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Безплатни изследвания за хепатит С, В и ХИВ в София беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *