Безплатен скрининг на слуха при бебета в „Токуда“

PRINT
бебе и майка

Безплатен скрининг на слуха на бебетата и изследване за физиологична жълтеница ще се извършват всяка последна събота на месеца до края на годината в болница „Токуда“ – София. Лекарите от Отделението по неонатология ще приемат от 10:00 до 14:00 часа след предварително записване на тел. 02/403 4000 и 02/403 4928. Първата дата за провеждане на прегледите е 26 октомври.

Прегледите за отхвърляне или установяване на дефекти на слуха при новородените са подходящи и препоръчителни за бебета до 6-месечна възраст, а изследването за наличие на жълтеница е насочено към децата до 1-месечна възраст.

Дали бебето чува се установява от лекарите чрез ултразвук, който е напълно безвреден и безболезнен. С помощта на съвременния апарат неонатолозите установяват наличието на вродени дефекти на слуха. Екипът на Отделението по неонатология препоръчва този скрининг да се направи до 6-ия месец след раждането.

Уловени навреме, проблемите със слуха могат да се лекуват и да бъдат предотвратени редица усложнения. Апаратът, с който се провежда изследването, отчита отоакустичните емисии в ушите на бебето, като по време на процедурата то не усеща абсолютно нищо.

Допълнителното изследване, което от този месец родителите ще могат да ползват безвъзмездно в „Токуда“, отново е неинвазивно и безболезнено и се прави с нов апарат, без да е необходимо да се взима кръв на бебетата. Уредът, който неонатолозите използват, за да проследят хода на физиологичната жълтеница, се нарича билирубинометър и с него се отчита количеството на билирубин – разпаден продукт при разграждането на хемоглобина и други съставки на кръвта.

„Това изследване е препоръчително особено за деца, които са прекарали жълтеница след раждането си“, подчертава д-р Радка Масларска, началник на Отделението по неонатология на „Токуда“.

„Жълтеницата е изключително важен признак в първите седмици на раждането. Пoловината от новородените прекарват физиологична жълтеница. Тя е задължителен или много чест синдром на вродени или придобити заболявания, ето защо тя трябва да бъде стриктно проследявана“, категорична е д-р Масларска.

Тя добавя, че всяко едно новородено, при което физиологичната жълтеница не е отшумяла в рамките на 15-20 дни, трябва да бъде изследвано.

Прегледите са част от разширена скринингова програма на болница „Токуда“ за ранно проследяване на новородени, най-вече рискови и недоносени бебета.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатен скрининг на слуха при бебета в „Токуда“ беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *