Анаболните стероиди докарват психози

PRINT
фитнес за жени

Много хора, желаещи красиво тяло, привлекателен външен вид и очертани мускули посещават фитнес салони, в които се сблъскват с бодибилдъри, препоръчващи анаболни стероиди. За някои изкушението да достигнат по-бързо до видими резултати е прекалено силно и те с лекота посягат към тях.

Вредят на сърцето и бъбреците

Вече се знае много за страничните ефекти от стероидите, като нови данни за тяхната вреда се появяват все по-често. Освен че повечето от тях са напълно нелегални и преследвани от закона като „забранени субстанции“, безконтролната им употреба в дългосрочен план води до отслабена сърдечна дейност, повишава риска от сърдечна недостатъчност, сериозно уврежда бъбреците, на които оказват директен токсичен ефект. Причиняват и много други нарушения, влошаващи здравето – напълно възможни са промени в мозъка, особено при подрастващи, за които дори малки дози могат да доведат до неконтролируема агресия и лудост.

Изследване на повече от 700 бивши шведски атлети от силовите спортове като вдигане на тежести, борба и трибой установява, че използвалите стероиди са били лекувани често за тежки депресии, проблеми с концентрацията и агресивно поведение, дори тежки психози.

Всички са се състезавали на световно ниво в годините между 1960 и 1979 г. Над 20% от тях признават, че са употребявали активно стероиди по време на спортната си кариера. В хода на изследването са били прегледани медицинските им картони за период от две десетилетия, откъдето се вижда какви психични разстройства са преживели.

Свързани теми: Силови тренировки свалят кръвната захар

Фитнесът не спира остаряването

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Анаболните стероиди докарват психози беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *