четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВодим по смъртност в Европа от рак на маточната шийка

Водим по смъртност в Европа от рак на маточната шийка

България води в Европа по смъртност от рак на маточната шийка, съобщи доц. Здравка Валерианова, директор на Специализираната болница по онкология в София, на кръгла маса вчера в парламента. През 2012 г. ще бъдат открити близо 1200 нови случаи на този вид карцином според прогнозата на експерти. Годишно с тази диагноза умират близо 360 жени.

До 1985 г. у нас е имало скринингова програма и заболеваемостта е била ниска, изтъкна доц. Валерианова. После тя е спряна, а с течение на годините броят на новооткритите случаи рязко нараства. За 30 г. заболеваемостта се е увеличила двойно, поясни доц. Валерианова. Водещи по заболеваемост са регионите Варна, Враца и Перник. Особено осезаем е ръстът при 50-59-годишните жени.

От тази година касата вероятно ще реимбурсира 50% от стойността на ваксината срещу рак на маточната шийка, споделиха експерти. Все още окончателно решение няма, то трябва да се вземе от здравното министерство, поясни д-р Нели Нешева, директор на здравната каса. Парите за ваксината – 2 млн. лв., бяха гласувани в бюджета на здравната каса в края на 2011 г. Предвижда се с тях да се имунизират момичета на 12 г. Парите за ваксината са от перо за неосигурени родилки, за което отговаря МЗ. Препаратът ще се получава в аптеката срещу рецепта от джипито, като хората ще доплащат на място част от цената. Инжекциите ще се поставят при личните лекари.

От средата на тази година касата смята да върне правото на една безплатна цитонамазка годишно за жените между 30 и 60 г., съобщи д-р Нешева. За целта са необходими годишно около 8-10 млн. лв. Те ще са от спестени пари за административните разходи на НЗОК. Профилактичното изследване било безплатно до 2008 г., но след това е премахнато, обясни д-р Нешева. За връщането му сега са необходими промени в наредба 39.

Ракът на маточната шийка е вторият по разпространение сред жените от цял свят, изтъкна вчера в парламента Ана Жорже, шеф на Европейската асоциация за превенция на рака на маточната шийка. България е 23-тата страна, която въвежда ваксината срещу него. Очаква се през първата година да бъдат обхванати до 30% от 12-годишните момичета. В ЕС имунизациите се правят основно по два модела. При първия те се правят в училище, като родителите дават писмено съгласие. В този случай се постига по-голям обхват – около 80-90% от момичетата на възраст 12-14 г. В страни като Франция и Холандия властите пращат писмена покана на семействата, а после те посещават центрове за доболнична помощ. Тогава обхватът пада до 33-55%.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -