сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеТлъстинките на корема издават метаболитния синдром

Тлъстинките на корема издават метаболитния синдром

Метаболитният синдром е съвкупност от няколко рискови фактора, които повишават опасността от сърдечно-съдова смъртност. Сред медиците е известен още като „Тихият убиец“, защото по данни на Световната здравна организация само в Европа от 40 до 60 милиона души имат симптоми на това патологично състояние.

В процентно изражение разпространението сред хората над 30 г. в индустриално развитите страни е 10-20 на сто, а в САЩ – дори 25%. Тревога предизвиква и фактът, че стремително се подмладява – ако през 90-те години на миналия век той се смятал за съдба предимно на хората на средна възраст и по-старите, то днес е установено, че той се регистрира при младите и дори сред подрастващите, каза д-р Ваня Александрова, ендокринолог в болница „Медлайн“.

Талията до 80 см при жените, а при мъжете – до 94 см

диета за отслабванеОсновният и задължителен елемент е затлъстяването и то не кое да е затлъстяване, а в областта на корема. Натрупването на мастна тъкан около ханша и бедрата, от крушовиден тип, е по-скоро козметичен проблем и е по-характерно за жените.

Истински опасно е, когато мазнините се натрупват около коремните органи, т.е. тип ябълка, типично за мъжете. Много често метаболитният синдром се съчетава с повишено кръвно налягане, кръвна захар – над 5,6 милимола на литър и с дислипидемия, т.е. повишено съдържание на триглицериди (мазнини) в кръвта и ниски стойности на т.нар. добър холестерол, който е с висока плътност и почиства съдовете.

Как да се ускори бавен метаболизъм?

Проверете още кръвно, холестерол и триглицериди

високо кръвно хипертонияАко тези рискови фактори са налице, за индивида има висок риск от инфаркти и инсулти, които водят до преждевременна смърт в ранна възраст или до инвалидизация. Тогава човек повече не може да работи и да се наслаждава на живота. 

В днешно време всеки има възможност да се изследва за метаболитен синдром, като най-елементарното е да си измери обиколката на талията. При жени от кавказката раса, към която принадлежим и българите, тя не трябва да е повече от 80 см, а при мъже – не бива да надхвърля 94 см.

Ако този признак е наличен, трябва да се потърсят и останалите симптоми на метаболитния синдром. Да се премери кръвното налягане, да се проверят холестерола и триглицеридите, а при пациенти над 45 г. е задължително се изследва и кръвната захар за диабет. 

Диетата – според вкуса на пациента

След диагностициране на медицинския проблем, трябва незабавно да се предприемат мерки, защото отлагането води до още по-опасни последици. Първото и много важно нещо е пациентът да отслабне. За пръв от 10 г. насам сред медиците в света има консесус, че за постигане на тази цел вече не се прилагат готови диети.

Досега бяха на мода високопротеинова, въглехидратна и още какво ли не. Като се сравняват помежду си, не може да се докаже, че някоя има предимство пред другата, заяви лекарката. „Едно време принципът на лекаря беше да попита пациента кое му е любимото ядене и за авторитет да го забрани. Вече абсолютно нищо не е забранено – нито месото, нито сладкото, нито тестените храни.“

Храни, които ускоряват метаболизма

Организмът има метаболитна памет

бързи закускиНа днешно време медицината се съобразява с вкусовете на пациентите, защото те са важни, а за контролиране на теглото има значение какво количество калории влизат в организма и колко се изразходват. Пациентът трябва да се съобразява с това и да поема толкова храна, колкото калории ще изгори.

Хората не знаят, че организмът има метаболитна памет и всеки ден, прекаран в дискомфорт се записва в техните клетки, а лошото метаболитно минало дава отражение и на бъдещето. Друг фактор, който не бива да се забравя е, че човешкият метаболизъм е устроен да задържа, да съхранява и да спестява, защото човечеството е минало през много гладни времена.

В момента е много популярна нискосолевата диета за спиране на високото кръвно. Това означава да се намали солта до 2 грама на ден, защото тя задържа течности и покачва стойностите на кръвното. Първата стъпка е да се избягват храните, в които не знаем колко сол се влага, например като колбасите. Нещата са много прости – човек трябва като хапва нещо, да знае какво има в продуктите.

Яжте само от една чиния, и то малка

диета за отслабване високо кръвноКато лекар бих препоръчала всичко, което се консумира на едно ядене, да се събира в една чиния и то малка, каза д-р Александрова. Изискването да се поднасят „първо, второ и трето“ остават за детската градина и за подрастващите, които имат нужда от много енергия.

Няма особен смисъл и в препоръката да не се яде след 17 ч, защото ако дотогава сте погълнали 3000 калории, а сте изразходили 1000, няма как да свалите излишните колиграми.

Ендокринологът препоръча и повече движение, защото то сваля кръвното налягане по-ефективно, отколкото един медикамент, за който пациентът харчи и доста пари. При самото движение от съдовата стена се отделя азотен окис, който има съдоразширавящ ефект и на практика действа като лекарство. Самото намаляване на килограмите с 5-10% от теглото води до спад на кръвното налягане. Човек трябва да се наслаждава на живота, да живее в хармония със себе си и природата и да не консумира повече калории, отколкото изразходва, каза в заключение д-р Александрова.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -