Зърнена закуска, която сваля висок холестерол

PRINT
диета за отслабване

Високият холестерол е състояние, при което нивата на мастните молекули в кръвта са повишени, а те самите постепенно се отлагат по стените на артериите. Нарича се още дислипидемия и дълги години може да се развива без каквито и да било симптоми. Колкото по-дълго състоянието остава неконтролирано, толкова по-голяма е опасността от стесняване на артериите с плака, а оттам се увеличава риска от инфаркт или инсулт.

Кои са оптималните стойности на холестерола?

Храненето безспорно играе важна роля за контрола на липидите в кръвта. Освен ограничаване на животинските мазнини, трябва да се помисли и за подходящите зърнени култури, които да присъстват на трапезата. Пълнозърнестите храни са признати за тяхната важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Рафинираното брашно (бяло, в което липсват фибрите и витамини от обвивката на зърното) да се замени с пълнозърнести храни – това е основно правило. 

Овесените ядки помагат да се освободим от тлъстинките

Пълнозърнестото брашно или пък целите зърнени култури съдържат широк спектър от хранителни вещества, включително фибри, витамини и минерали. Когато зърното се смила или рафинира (избелва, за да придобие търговски вид), части от триците и зародиша се отстраняват. Така хранителните вещества в бялото брашно намаляват.

Две порции овесени ядки дневно понижават холестерола

Има обаче един вид зърнена закуска, която не само помага за понижаване на холестерола, но и подпомага загубата на тегло. Ново проучване съобщава, че при консумация на две порции овесени ядки дневно намаляват нивата на общия и LDL (лошия) холестерол, наблюдава се и значителна загуба на тегло.

Овесените ядки – ценна храна за всеки ден

Учените обръщат внимание, че за да се постигне този ефект, трябва да се ядат чисти овесени ядки без добавени захар, мазнини и сол. Обръщайте внимание на съставките в пакета, когато пазарувате в магазина. Някои готови смески на мюсли, гранола съдържат доста добавени овкусители, мазнини и захар.  

В добавка пълнозърнестите храни са чудесно допълнение към диета, ориентирана към здравето на сърцето. Редовната им консумация се свързва с по-нисък риск от редица заболявания, включително сърдечносъдовите. 

Източник: Медикфорум

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Зърнена закуска, която сваля висок холестерол беше последно модифицирана от: февруари 25th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *