Вкусът за храните се променя с годините – ето защо

PRINT

Много от най-вкусните за възрастните храни са мразени от децата. Сега ново проучване обяснява как всъщност хората променят вкусовите си предпочитания с възрастта. Друг важен извод е, че предпочитанията към определени храни се формират още в най-ранна детска възраст.

Ако работещата майка е хранела малкото главно с кроасани, пица и сандвичи, няма как да се очаква вече като възрастен той да предпочита здравословната диета. Експертите проучили кога и как всъщност променяме вкусовите си предпочитания. Списъкът на любимите храни на повечето възрастни включва маслини, синьо сирене и аншоа. Интересна подробност е, че като деца те са ги мразели. Според учените човек е средно на 22 г., когато започва да оценява по-сложни и наситени вкусове като този на козе сирене, чили сос и авокадо. В проучването са изброени 20 храни, на които е малко вероятно да се наслаждавате преди да навършите 20 г.

Първоначално учените развивали теорията, че вкусовете се променят с възрастта, защото броят на рецепторите в устата намалява с времето. Например бебетата се раждат с вроден апетит към сладки неща, тъй като майчиното мляко съдържа захар и мазнини. Новородените имат около 30 000 вкусови рецептори в устата си и заради това силните вкусове ще бъдат много по-интензивни за тях. Когато станат възрастни, вече са останали само една трета от вкусовите рецептори, най-вече тези върху езика. Това обяснява защо тогава приемаме и се наслаждаваме на по-силни, плътни вкусове.

Също така прави разбираемо, защо децата и юношите не обичат много риба със силни аромати като скумрия например. Повечето хора трябва да навършат 21 г., преди те да оценяват пармезана и 22 г., за да започнат да харесват синьо сирене или пикантно къри. Дори зеленчуци като спанак и чушки започват да се харесват на нашите вкусови рецептори едва на около 21-годишна възраст. Други храни, включени в списъка на 20+, са чили сос, кисели краставички, чесън и сос от хрян. Козето сирене е един от най-ненавижданите в детството аромати. Обикновеният човек не го оценява напълно, докато не навърши 28 г. Ароматът на маслини и стриди също са в списъка на насладите, които ценим след 24-25 г.

Проучването е направено с помощта на 1950 британци. Доброволците трябвало да опишат кои храни са мразели в детството, но вече като възрастни са ги преоткрили като вкусни. Статистиката показва, че по-голямата част от нас успява да оцени пълния спектър от вкусове и аромати, след като навърши 20 години. При някои хора обаче може да се запази известна неприязън към определени храни и когато вече са възрастни.
Изследването също така разкрива, че храната в детските градини и училища играе важна роля в развиването на вкус към определени храни или комбинации от вкусове, разкрива хранителният терапевт Карън Пул.

Ястията, които консумираме в детството, слагат почти необратим отпечатък върху предпочитанията ни към храните през целия ни живот. Най-често хората успяват да променят някои свои негативни нагласи към определени храни, когато й се наслаждават в компанията на приятели. Друг вариант е да опитат „мразения“ продукт, докато опитвате нови храни по време на почивка или пък когато срещнете някого, който познаване по-задълбочено храните и вкусовете. също бяха дадени като причини. Проучването е осъществено от Butterkist.

Източник: Daily Mail

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Вкусът за храните се променя с годините – ето защо беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *