Винят соевата мазнина, че причинява аутизъм, алцхаймер и депресия

PRINT
депресия

Соевата мазнина, която се добавя масово в пакетирани продукти, използва се за пържене в индустрията, води до затлъстяване и диабет, влияние още върху риска от развитие на неврологични заболявания като аутизъм, болест на Алцхаймер, тревожност и депресия. Това съобщиха американски учени, цитирани от Medical Express.

За да се докаже вредното влияние на соевата мазнина, били проведени експерименти с гризачи. Три групи мишки били поставени на три различни диети с високо съдържание на мазнини. Едната получила за храна обикновено соево масло, втората – соево масло с ниско ниво на линолова киселина, а третата – кокосово масло. Оказало се, че и трите вида масло са еднакво вредни за мозъка. Нямало никаква разлика между ефекта от модифицираната и немодифицираната соева мазнина. 

Кои храни и напитки влияят върху хормони на щитовидната жлеза

И в двата случая тя се отразила неблагоприятно върху функционирането на хипоталамуса. Тази област на мозъка регулира телесното тегло, поддържа температурата и е от решаващо значение за възпроизводството и физическия растеж, както и за реакциите при стрес. Също така било установено, че някои гени са престанали да функционират правилно поради маслото.

Един от тези гени произвежда хормона на любовта – окситоцин. При мишките, хранени със соева мазнина, нивото на окситоцин в хипоталамуса намаляло. Учените открили около 100 други гени, които това масло засягало негативно. Изводът е, че честата консумация на готови храни с него (фаст фуд, вафли, готови сладки) може да доведе до затлъстяване, да забави метаболизма и да провокира неврологични заболявания.

Страхова невроза и паник атаки – лекарства и други терапии

Източник: Medical Express

[Общо: 3    Средно: 3/5]
Винят соевата мазнина, че причинява аутизъм, алцхаймер и депресия беше последно модифицирана от: януари 21st, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *