Вафли и бисквити пълни с вредни химични мазнини, удрят сърцето

PRINT
сладки неща

Европейският парламент се кани да гласува резолюция за задължително ограничаване на промишлено произведените трансмазнини в храните. Причината са все повечето нови научни доказателства, че тези химически мазнини увеличават в най-голяма степен риска от сърдечносъдови заболявания, а те са основна причина за смъртността на населението в ЕС. Увеличаването с 2% на енергийния прием от трансмастни киселини повишава риска от коронарна болест на сърцето с 23%. Това заявява проф. Стефка Петрова, един от водещите специалисти по хранене и диететика у нас.

проф. Стефка ПетроваВ България 60-65% от смъртността се дължи на сърдечносъдови болести. Вече има много данни, че високият прием на трансмазнини  увеличава и риска от рак на гърдата и на простатата, инсулиновата резистентност (предиабет) и диабета, коремното затлъстяване, стерилитета, ендометриозата, камъните в жлъчката, болестта на Алцхаймер и др. Научни изследвания сочат, че високият им прием увеличава лошия холестерол и намалява „добрия“, че увеличава склонността към образуване на тромби, нарушава функциите на кръвоносните съдове, предизвиква хронични възпалителни процеси, които са в основата на сърдечносъдовите заболяванията и рака, нарушава метаболизма и увеличава риска от диабет тип 2, води до преразпределяне на мазнините в коремната област и много други.

Какво представляват трансмазнините

Това са химично преработени натурални мазнини, при което се променя молекулата им. Другото име на трансмазнините е частично хидрогенираните растителни масла, които широко се влагат у нас в хранителната промишленост за производство на храни и за пържене в много заведения. Процесът на хидрогениране се състои в добавяне на водородни атоми към ненаситените мастни киселини на течните растителни масла, което елиминира двойните връзки в тях и ги превръща в наситени, посочва проф. Петрова.

Удобството на индустрията руши здравето на хората. Целта на преработката е да се повиши точката на топене на мазнините. Това прави мазнините подходящи за производството на сладкарски и тестени изделия. Те са евтини, дават възможност да се пържи многократно с тях. Производителите пестят пари с тях, но без да държат сметка за вредите, които тези мазнини нанасят на кръвоносните съдове.

Кои са храните с вредни мазнини?

глад за сладко вредни храниХраните, произвеждани с частично хидрогенирани растителни масла (трасмазнини), могат да съдържат до 45% трансмастни киселини от общото съдържание на мазнини. Частично хидрогенирани растителни масла най-често се съдържат в чипсове и снаксове, бисквити, вафли, кексчета и други солени и сладки тестени закуски, както и в пържени храни в заведенията за обществени хранене.

Не трябва да забравяме евтините „имитиращи продукти, съдържащи мляко, конто имитират българското сирене и кашкавал. В тях млечната мазнина най-често е заменена с евтино частично хидрогенирано палмово масло. Според данни на производителите от млечната промишленост консумацията на тези имитиращи продукти вече превишава потреблението на истинските млечни продукти!

Четете етикетите, за да разберете какви мазнини се съдържат

био храни супермаркетЗа съжаление нито Европейското законодателство, нито нашите ограничават влагането на трансмастни киселини в хранителните продукти. Дори няма задължение те да са описани на етикетите! Единственото задължение е на етикетите на храните да има информация дали растителните масла са частично хидрогенирани.

Много хора обаче не знаят тези термини и затова не могат да вземат информирано решение. Европейско проучване през последните години показало, че само 1 от 3-ма потребители знае какво са всъщност трансмастните киселини.

През 2003 г. Дания със закон въвежда драстични ограничения на химично преработените мазнини. Така сърдечносъдовите заболявания намалели с 60%. Примерът е последван от Швейцария, Австрия, Исландия, Унгария и Латвия.

У нас наредба ограничи употребата на вредните мазнини в училищните столове и лавки, но много деца си купуват вафли, снаксовс, чипс, пуканки, които са приготвени с такива мазнини.

Някои производители на храни и у нас вече са осъзнали, че предлагането на здравословни храни е печелившо, тъй като обществеността става все по-информирана и търсенето им се увеличава, посочва проф. Петрова. Затова заменят частично хидрогенираните растителни масла с алтернативи. „Важно е да се четат етикетите на храните с разбиране. Затова трябва непрекъснато да информираме хората. Всеки спечелен ден без трансмазнини е в полза на здравето“, обобщава специалистът.

[Общо: 9    Средно: 3.6/5]
Вафли и бисквити пълни с вредни химични мазнини, удрят сърцето беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *