Разгадаха тайната на женското дълголетие

PRINT

Учени от САЩ разгадаха тайната на женското дълголетие. По-възрастните жени трябва да консумират редовно плодове и зеленчуци, както и да поддържат активен физически режим. Само така може се гарантира, че ще живеят по-дълго.

Младежите непрекъснато обсъждат колко важно е да се ядат растителни храни и да се правят упражнения редовно. Също важи в не по-малка степен за жените над 70 г., пише списанието на Американското дружество по гериатрия.

Учените установили, че за най-верните привърженици на здравословното хранене и физическата активност има вероятнос да живеят с 5 г. повече от по-малко стриктните в това отношение свои връстници. Достатъчно е да се спазва прстото правило – на ден да се приемат пет порции плодове и зеленчуци (една шепа = една порция). Дори в развитите страни обаче хората ядат средно по три порции на ден.

Учени от университетите в Мичиган и „Джон Хопкинс“ прегледали здравните досиета на 713 жени на възраст от 70 до 79 години. При всички дами са измерени нивата на групата на растителните пигменти каротеноиди в кръвта. Когато попаднат в човешкото тяло, те се превръщат в антиоксиданти (напр. бета-каротин). Този показател отчита колко плодове и зеленчуци са приели жените.

Нивото на физическа активност пък е установено с помощта на въпросник. Жените описали колко време прекарват в извършване на различни дейности. Така след това учените изчислили изгорените калории. Накрая се опитали да установят връзката между храната, физическото натоварване и продължителността на живота.

В рамките на пет години 11.5% от жените починали. При останалите нивото на каротеноидите в кръвта било 12% по-високо. Те прекарвали два пъти по-дълго време с физически дейности. В най-активната група шансовете за допълнителни 5 г. на живот нараснал с 71%.

Свързани теми: Отменят индекса на телесната маса, важна е талията

Причината за пърхота е… в стомаха

Преяждането крие риск от възпаление в стомаха

СНИМКА: АОК

[Общо: 5    Средно: 2/5]
Разгадаха тайната на женското дълголетие беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *