Правят вино, което не води до махмурлук

PRINT
вино алкохол

Учени от университета в Илинойс създали нов вид дрожди, които правят виното по-полезно и могат да намалят количеството на токсичните странични продукти, виновни за сутрешно главоболие.

Храни като бира, вино и хляб съдържат специфични дрожди, създадени специално за нуждите на индустрията. В генома на тези дрожди има няколко копия на гени, пише изданието Zee News. Преди това било много трудно да се работи с такава мая, но учените успели да променят гените й така, че да се прилага лесно в практиката. Сега учените успели да я адаптират и така, че да става и за производството на вино и бира.

Благодарение на новия метод ще може да се увеличи количеството на ресвератрол във виното 10 пъти или повече. Нещо повече, към напитката ще могат да се добавят и други биологично активни съединения като женшен например. Ресвератролът е най-ценното вещество във виното, той е антиоксидант, който помага за намаляване на холестерола и най-общо казано, действа подмладяващо на организма.

Винопроизводителите ще могат да оптимизират процеса на ябълчно-млечнокиселата ферментация, която омекотява вкуса на виното. Неправилното протичане на този процес води до образуването на токсични странични продукти, които причиняват махмурлук.

Източник: Zee New

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Правят вино, което не води до махмурлук беше последно модифицирана от: януари 24th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *