Патладжанът е идеален за диета

PRINT

Патладжанът е доста употребяван в българската кухня. Има защо. Освен че е вкусен, той е и много полезен, въпреки че се състои от 93% вода. Първото му предимство е, че идеално пасва за диети – 100 г имат само 17 калории. Стига да не е пържен, понеже попива като гъба мазнината.

Тъмновиолетовите плодове съдържат доста калий, както и витамини от групата В (предимно в обвивката) и витамин С. Не е подходящо да се консумира суров, защото тогава съдържа горчиви вещества и горчивия алкалоид соланин.

Предполага се, че родината на патладжана е Индия. Отглеждали са го и в Китай. Пренасят го в Испания едва в ХIII в. Тогавашните сортове били бели или жълти, имали яйцевидни форма. Затова хората викали на патладжана „яйцевидния плод“. Сезонната реколта у нас е през юли-август. В магазина обаче могат да се купят целогодишно, тъй като вече се отглеждат почти в целия свят. Виреят и в оранжерии. Освен с познатия тъмен цвят, има сортове патладжани в светли цветове – бяло, светложълто, тиквено жълто и др.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Диета прави кожата по-млада за 28 дни

Как да отслабна здравословно?

Реабилитираха пържените картофки, полезни са

Най-добре се съхраняват при температура от 10 градуса. Не е хубаво да е в съседство с домати и ябълки, тъй като те излъчват есенции, ускоряващи зреенето. Патладжаните реагират чувствително на тях. В хладилника могат да издържат до една седмица. Могат да бъдат приготвени печени, пържени или готвени. Стават и на грил.

Добре се съчетават с подправки като розмарин, салвия или мащерка. В ястия се комбинират прекрасно с чесън, лук, домати, тиквички и други зеленчуци. Патладжанът е част от рецептата на френския рататуй (ястие със задушени зеленчуци).

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Патладжанът е идеален за диета беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *