Парадокс: Строгите диети увеличават тлъстините по корема

PRINT
затлъстяване диета

Нискокалоричните диети, чиято цел е да се постигне отслабване, са свързани с редица рискове за здравето. Рязкото ограничаване на калориите – например от 2000 ккал на 800 ккал дневно, дългосрочно ще постигнат обратен ефект. Увеличава се отлагането на мазнини около корема, а мускулната маса отслабва.

Освен това има сериозен риск и от повишаване на кръвното, тъй като стресовото гладуване повишава активността на хормона ангиотензин II. Той се свързва с рецепторите и свива кръвоносните съдове, като по този начин вдига кръвното. В допълнение, ангиотензин II стимулира производството на други хормони в организма, които карат организма да задържа сол и вода.

Комбинацията от високо кръвно налягане и мастните отлагания в областта на талията е още по-рискова. Дългосрочно тя може да отключи диабет и някои сърдечносъдови заболявания.

Диета за отслабване, която не вреди на здравето

Какъв е ефектът за организма, ако ядете с 60% по-малко

Учени в университета Джорджтаун във Вашингтон, САЩ, направили поредица експерименти с лабораторни гризачи, за да видят ефекта върху организма на диети с драстично ограничаване на калориите.

Животните били разделени на две групи. Първата била подложена на диета с 60% намаление в калориите, а втората била хранена нормално. Три дни по-късно теглото на гризачите от първата група се понижило, но се наблюдавали и други ефекти. Спрял месечният цикъл, подобен на менструалния. Освен това намалели някои от метаболитните функции, отслабнала работата на бъбреците.

При гладуване тялото трупа резерви – мастни депа

При връщане към нормална диета цикълът се възстановил, сърдечната честота и телесното тегло се повишили. След три месеца обаче станало ясно, че първата група е натрупала повече телесни мазнини в областта на талията, отколкото втората, която не била подлагана на строгата диета.

Обяснението на експертите е, че причината за отрицателния ефект на диетата е принципът на съхранение на енергията. Организмът изпада в несигурност, не знае кога ще получи храна следващия път, затова се опитва да “спести” колкото се може повече енергия от всяко хранене, като я отлага под формата на мастни резерви.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Парадокс: Строгите диети увеличават тлъстините по корема беше последно модифицирана от: октомври 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *