Овесените ядки са по-добри от статините, обявиха учени

PRINT
овесени ядки

Класическата овесена каша помага да останем здрави. Това е категоричен извод на учени от Университета Нюкасъл. Ръководителят на проучването Крис Сийл заяни, че полезните свойства на купичка варена овесена каша трудно могат да се достигнат от други продукти. В нея се съдържат по-големи количества растителни фибри, отколкото в пълнозърнестия хляб. Също в нея има съвсем малко мазнини и захар, затова пък изобилие от минерали – магнезий, желязо, мед и витамини от групата В.

Ако всеки ден изяждате порция от 70 г овесена каша, то нивото на опасния холестерол в артериите ще намалее със 7%. Това е резултат, съпоставим с този на статините. При това за разлика от лекарствата, овесените ядки нямат никакви странични ефекти.

Ето на какво се дължи невероятният ефект. След консумацията на овесената каша в стомаха на човек се образува субстанция, подобна на гел, която остава по стената на стомаха и дава чувство на ситост. Най-полезното качество на гела обаче е това, че той е прекрасна храна за полезните бактерии. Свързано е с веществото бета-глюкан, съдържащо се в овесените ядки. Полезните бактерии укрепват имунната система и защитават от възпаления, с които се свързва и възникването на онкозаболявания.

Предишни проучвания показаха други полезни качества на популярните овесени ядки. Те действат подобно на пробиотиците. Ценен помощник са, когато планираме да пазим диета за отслабване.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Овесените ядки са по-добри от статините, обявиха учени беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *