Овесените ядки са по-добри от статините, обявиха учени

PRINT
овесени ядки

Класическата овесена каша помага да останем здрави. Това е категоричен извод на учени от Университета Нюкасъл. Ръководителят на проучването Крис Сийл заяни, че полезните свойства на купичка варена овесена каша трудно могат да се достигнат от други продукти. В нея се съдържат по-големи количества растителни фибри, отколкото в пълнозърнестия хляб. Също в нея има съвсем малко мазнини и захар, затова пък изобилие от минерали – магнезий, желязо, мед и витамини от групата В.

Ако всеки ден изяждате порция от 70 г овесена каша, то нивото на опасния холестерол в артериите ще намалее със 7%. Това е резултат, съпоставим с този на статините. При това за разлика от лекарствата, овесените ядки нямат никакви странични ефекти.

Ето на какво се дължи невероятният ефект. След консумацията на овесената каша в стомаха на човек се образува субстанция, подобна на гел, която остава по стената на стомаха и дава чувство на ситост. Най-полезното качество на гела обаче е това, че той е прекрасна храна за полезните бактерии. Свързано е с веществото бета-глюкан, съдържащо се в овесените ядки. Полезните бактерии укрепват имунната система и защитават от възпаления, с които се свързва и възникването на онкозаболявания.

Предишни проучвания показаха други полезни качества на популярните овесени ядки. Те действат подобно на пробиотиците. Ценен помощник са, когато планираме да пазим диета за отслабване.

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Овесените ядки са по-добри от статините, обявиха учени беше последно модифицирана от: април 6th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *