Обявиха земната ябълка за враг на наднормените килограми

PRINT

Земната ябълка и аспержите са на първите места сред продуктите срещу наднормено тегло и диабет, съобщава New Fix. Това са предварителните изводи на учените, които изучават свойствата на зеленчуците по проект на организацията Diabetes UK. В центъра на вниманието на експертите попаднали аспержите, чесънът, цикорията и земната ябълка (топинамбур), известна още като йерусалемски артишок.

Всички тези продукти имат в състава си въглеводороди, които улесняват отделянето на потискащи апетита хормони. Проучването ще продължи 3 г. Ако то приключи успешно, учените трябва да посочат нов способ за лечение на диабет и затлъстяване. Надеждите са, че ако разберат как зеленчуците контролират апетита и нивото на кръвната захар при диабетиците, те ще могат да разработят ефектива профилактична терапия.

По хранителните си свойства земната ябълка превъзхожда много други зеленчуци. Тя например е два пъти по-ценна от цвеклото – има 3% протеини, минерални соли, разтворимия полизахарид инулин, фруктоза, микроелементи, витамини B1, C, каротин. Аспержите отдавна са смятани за лечебно растение. Специално ги отглеждали като пикочогонно и кръвоочистващо средство. През Възраждането пък започнали да гледат на аспержите като на мощен афродизиак.

Свързани теми: Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Учени обясниха защо пълнеем с възрастта, въпреки че ядем здравословно

Недостигът на мелатонин – хормона на съня, е риск за диабет

Неочакван ефект – лекарство за ерекция топи килограми

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Обявиха земната ябълка за враг на наднормените килограми беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *