Обикновен лук срещу висока кръвна захар, холестерол и остеопороза

PRINT
лук ползи

Обикновеният лук е супер зеленчук с толкова много предимства, че всяка уважаваща себе си домакиня задължително трябва да го има в кухнята.

Кой казва, че здравословното хранене трябва да е скъпо? Ако не се водите от модата в диетите, може да се храните здравословно и балансирано и без да влизате в големи разходи за екзотични продукти.

Смятаният за прост и непретенциозен продукт лук е ярък пример за това. Повечето хора дори не подозират, колко полезен е той. В магазините и по пазарите се предлагат различни сортове – кромид, воден или червен. Няма значение кой ще изберете, всички са полезни.

Подобрява храносмилането и пази от алергии

Списъкът с полезните качества на лука е дълъг. Като начало трябва да се припомни, че сокът от лук подобрява храносмилането. Причината е, че той съдържа диетичните фибри инулин, които са храна за здравите бактерии в червата. Друга важна негова съставка е естественият антихистамин кверцетин. Това вещество предотвратява астмата и алергиите. Кверцетинът лесно се абсорбира от тялото и продължава да действа в организма по-дълго в сравнение със същия антихистамин от други храни.

Няколко причини да ядем редовно лук

Помага в битката с простуда и хрема

Лученият сок се счита за отлично домашно средство срещу настинки и респираторни заболявания. Той предотвратява образуването на слуз в носните канали и синусите, като по този начин подобрява здравето.

Средство срещу остеопорозата

остеопороза лечениеЛукът също така е отлично средство за поддържане на костите здрави. Има проучвания в подкрепа на факта, че веществата в него предотвратяват твърде голямата загуба на костна минерална плътност. Той пази здравето на ставите и по още един начин – като подпомага притока на кръв към различни слоеве тъкани.

Сокът от лук е полезен и за косата, понеже съдържа известно количество сяра. Това е едно най-важните хранителни вещества за растежа на косата.

Хора, които имат проблеми с кръвната захар, също редовно трябва да го слагат на масата. Лукът спомага за намаляване на кръвната захар. Това се дължи на съдържащия се в него хром, както и на веществото алил пропил дисулфида.

Чисти артериите, намалява риска от рак

Редовната консумация на сок от лук нормализира нивата на холестерола благодарение на съставките си сяра, хром и витамин В. Ако често го слагате на масата, правите нещо полезно за сърцето. Подмладявате не само кръвоносните съдове, но е целия организъм.

Съдържащите се в него няколко типа сулфиди дават защита срещу развитието на неоплазми и намаляват риска от тумори на хранопровода, бъбрека, гърдата, простатата и ларинкса. Не на последно място – лукът предотвратява инфекциите в устната кухина поради антибактериалното си действие.

Как да го приготвяме

Няма значение как ще сервирате лука – суров в салата или сготвен. Ползните му качества се запазват. При настинка е по-добре да го консумирате суров заради лютивите вещества, които се инхалират и така помагат повече. За другите му лечебни свойства обаче няма значение начина на приготвяне. Смята се, че червеният лук е още по-полезен заради антоцианините – вид антиоксиданти, които придават специфичния му цвят. Той е и по-ароматен за салати.

[Общо: 16    Средно: 3.8/5]
Обикновен лук срещу висока кръвна захар, холестерол и остеопороза беше последно модифицирана от: август 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *