Натуралната фруктоза е полезна, стойте далеч от тази в безалкохолните

PRINT
диабет диета кръвна захар

Фруктозата е монозахарид, който наред с другите монозахариди – глюкоза и галактоза, намира приложение в ежедневното хранене на всеки. Тя се съдържа основно в плодовете, меда, царевицата и обикновената захар. Кои са предимствата на фруктозата?

  • Резорбира се в чревния тракт бавно и малко влияе на нивото на кръвната захар;
  • Обмяната й не е обвързана с инсулина и неговата секреция;
  • С малко по-ниска енергийна стойност и почти два пъти по-сладка е от глюкозата.

Тези качества на пръв поглед правят продуктите с фруктоза и нея самата добър избор за хранене при хора с диабет и нарушен въглехидратен толеранс. Изглежда твърде привлекателна за ползване за подслаждане на диетични продукти и използване в хранително-вкусовата промишленост.

Прекаляването дори с натурална фруктоза не е безопасно

Но през последните години в провеждани проучвания и от практиката се потвърди, че неконтролируемото използване на този монозахарид, прекомерната консумация на плодове, фрешове от тях и мед може при някои хора да има отрицателно въздействие.

Свързано е със спецификата на обмяна на фруктозата, която след като се резорбира и навлезе в кръвното русло, се насочва към черния дроб, където се използва от хепатоцитите (чернодробните клетки). Ако приемът й е в неголеми количества, няма нарушение на мастната обмяна (черно-дробната функция е пълноценна, параметрите на теглото са оптимални и човек има добра двигателна активност), фруктозата се използва за липогенеза – образуване на мастни киселини и за енергийните потребности на тялото.

Кога се стига до трупане на излишни килограми

диета за отслабванеПри повишена консумация на фруктоза на фона на здравословни проблеми и обездвижване се наблюдава засилена липогенеза и образуване на мастни киселини, които се складират като излишни мазнини в тялото, което води до повишаване на теглото, особено на външите и вътрекоремни телесни мазнини с всички неблагоприятни за здравни проблеми:

  • расте инсулиновата резистентност;
  • увеличава се нивото на триглицеридите и се нарушава холестероловата обмяна;
  • повишава се рискът от сърдечносъдови заболявания;
  • трупат се мазнини в черния дроб, които му вредят;
  • нарушава се метаболитният и хормоналният баланс и т.н.

Повишената употреба на фруктоза нарушава действието на хормона на апетита -лептин, поради което главният мозък не може да подаде навреме сигнал за засищане.

Дозата е според пол, възраст и двигателна активност

диета за отслабванеПосочените неблагоприятни ефекти на прекомерната употреба на фруктоза, особено при индивиди със здравословни проблеми, не означават, че тя трябва да се спре изцяло. По принцип при здрави хора няма лимитиращи количества за консумацията на плодове, фрешове от тях, мед.

Сред факторите, които влияят, са полът, възрастта, двигателната активност. За средна консумация на ден ориентировъчно може да се приемат 40-50 г фруктоза – което означава около 500-700 грама плодове с ниско и умерено въглехидратно съдържание, 1-2 супени лъжици мед или 1 фреш (250-300 милилитра) от плодове и 1 порция сурови или печени плодове (около 300-400 грама). При плодово-зеленчукови разтоварващи дни количеството на плодовете може да се увеличи почти 2 пъти.

При инсулинова резистентност и диабет ограничете консумацията

При някои заболявания е желателно да се ограничи консумацията им и да се дозират индивидуално – обикновено в двойно по-малки количества (200-400 г). Това често се налага при хора с повишена инсулинова резистентност и диабет; наднормено тегло и затлъстяване; нарушение на мастната обмяна – повишени холестерол и триглицериди; стеатоза – омазняване на черния дроб, и др. Предпочитат се по-неузрелите плодове с по-ниско въглехидратно съдържание като ягоди, малини, къпини и боровинки, цитруси, ябълки, умерено тиква, умерено диня и др.

Избягват се сушени плодове и банани, грозде, сладките круши. Ако се консумират, нека пресните сладки плодове са до 120-150 г, а сушените – до 3-4 броя. Предвид съдържанието на целулоза и пектин се предпочита приемът на цели сурови плодове вместо фреш. Допустими са 150 мл фреш от нисковъглехидратни плодове, разреден с 50 мл вода. Фрешовете може да се комбинират с храни, съдържащи баластни вещества.

Освен натуралната фруктоза, съдържащата се в натурални храни, има и изофруктоза, която се използва в хранителната промишленост за производството на безалкохолни напитки, сладкарски изделия и др.

Категорично не е желателна консумацията на сладкарски изделия, приготвени с фруктоза, безалкохолни напитки и други напитки с царевичен сироп.

Д-р Митко Ригов диетолог

 

Д-р Митко Ригов, специалист по диететика и хранене 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
Натуралната фруктоза е полезна, стойте далеч от тази в безалкохолните беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova
loading...