Най-добрите храни за красива кожа

PRINT
зехтин маслини

Напоследък все повече се говори за това, че храненето играе огромна роля за красивата кожа. Маслините и зехтинът са на първо място, пише „Дейли мейл“. Те са истинска съкровищница на омега-3. Полезни са за косата, ноктите, подобряват кръвообращението и задържат влагата в кожата.

Особено ценни са фенолните съединения – олеуропеин и олеокантал, в маслините. Те са един от най-мощните антиоксиданти в природата. Според университетски експерти веществото олеокантал се справя с възпалителните процеси в кожата подобно на ибупрофена.

Динята е богата на витамин С и ликопен

На следващо място е динята. Тя е богата на витамин С, който допринася за образуването на колагена. В динята има и много ликопен – той спомага за подобряване на кръвообращението в кожата и придава на лицето здрав вид. Специалистите съветват да приемаме около 2-3 чаши сок от диня на седмица, поне през лятото.

Семената от нар поддържат колагена

Семената от нар съдържат елагова киселина и пуникалагин. Те поддържат колагена и предпазват кожата от свободните радикали. Направено е проучване с обвивка от нар, което показало, че веществата в него ускоряват зарастването на рани като увеличават концентрацията на синтеза на колаген и протеини.

В нара има и много витамин С, за който се знае, че е тясно свързан с колагена, има и висока концентрация на цинк (този микроелемент помага при лечението на наранявания). Наред с другите неща, наровете съдържат много фибри, които са полезни за храносмилането. A доброто храносмилане е ключът към здрава кожа. Затова за свежия външен вид е много добре да се пие една чаша пресен сок от нар на ден.

Спанакът подобрява еластичността

В списъка с полезните за кожата храни влиза и спанакът. Той е ценна храна заради концентрацията на бета-каротин и лутеин. Спанакът подобрява еластичността на кожата. Магнезият в него намалява стреса, който се отразява негативно върху здравето и красотата. Последните храни в списъка са плодове (боровинки, малини и къпини). Те на практика могат да заменят пълноценно хранителните добавки и таблетки с витамини, необходими за хора с възпалителни заболявания на кожата, зачервяване и сухота.

Източник: Daily Mail

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Най-добрите храни за красива кожа беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *